Med iPad som navigasjon i båt

Hvorfor betale 5000 kroner og mer for en kartplotter, når en iPad kan gjøre samme jobben til en brøkdel av prisen?

iPaden gjør en god jobb som kartplotter, men det er noen svakheter du bør være klar over. Lysstyrken er en av dem. Foto: Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen/Båtmagasinet
iPaden gjør en god jobb som kartplotter, men det er noen svakheter du bør være klar over. Lysstyrken er en av dem. Foto: Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen/Båtmagasinet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen/Båtmagasinet:

LES OGSÅ:

En iPad kan fungere svært godt som kartleser for solskinnsskipperen, og dens oppbygning og funksjon gir mange fordeler.

Først og fremst har man en maskin som foreløpig er lite virusutsatt, som stort sett alltid fungerer, og som ikke koster all verdens. Den er også svært enkel i bruk og kartprogrammene koster en brøkdel av hva tilsvarende kart for plottere koster.

HER FINNER DU TEST AV APP-ENE

Stor og rask

Skjermen er også stor, og prosessoren er rask, slik at det aldri blir hakking ved zooming og panorering i kartet. En iPad er også hendig å ta med seg, og kan brukes til mye annet når den ikke tjener som kartplotter. Pass imidlertid på å deaktivere skjermsparer og tastelås når padda brukes til navigasjon i båten.

Pass på at du kjøper 3G-versjonen

Du trenger 3G-versjonen av iPad for å kunne bruke den til navigering, ettersom det bare er denne som har innebygget GPS. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha installert et SIM-kort for å navigere, selv om det kan gi deg andre fordeler som vi kommer tilbake til senere.

Nøyaktigheten er uansett svært god, og skilte seg aldri fra Raymarine-plotterne vi brukte som referanse på vår 100 nautiske mil lange testtur langs sør- og vestlandskysten.

Kjøpe båt: Norges beste bruktbåtkontrakt

En fordel

iPaden gjør en god jobb som kartplotter, men det er noen svakheter du bør være klar over. Lysstyrken er en av dem. Foto: Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen/Båtmagasinet
iPaden gjør en god jobb som kartplotter, men det er noen svakheter du bør være klar over. Lysstyrken er en av dem. Foto: Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen/Båtmagasinet Vis mer

Det kan imidlertid være en stor fordel å ha denne 3G-dekningen da man får utnyttet kartprogrammenes funksjonalitet fullt ut. Eksempelvis kan man laste ned værvarsel og legge disse værdataene direkte på kartet i noen av de tilgjengelige applikasjonene.
Om man ikke har behov for et eget abonnement til iPaden, kan man enkelt dele en iPhones eller enkelte android-telefoners nettilgang via bluetooth, slik at man får tilgang til funksjonene som krever nettilgang likevel.

Vannskrekk

Selv om iPad fungerer nesten suverent som plotter, så har den enkelte svakheter. Først og fremst er den ikke vanntett slik dagens kartplottere er. Den bør derfor brukes med forsiktighet i åpne båter, eller aller helst pakkes inn i et vanntett etui. I styrhusbåter trives den imidlertid utmerket.

Her finner du årets båtmesser

Lyssky

Vårt neste ankepunkt er skjermens lysstyrke. Ved direkte sollys er den nærmest uleselig, og man må virkelig anstrenge seg for å se detaljene i kartet. Her blir iPaden totalt overkjørt av dedikerte kartplottere. Den kan heller ikke dimmes tilstrekkelig ned for å være brukbar under nattseilas.

En våt drøm

Et tredje punkt som gjør at vi velger å ikke stole fullt og helt på iPaden er at den overoppheter og går i dvale om den blir liggende i solsteiken, noe vi har opplevd et par ganger. Padda måtte da kjøles ned i noen minutter før den igjen kunne brukes.
Et siste ankepunkt er strømforbruket. Når GPS-en og tunge kartapplikasjoner er i bruk tømmes strømmen på iPaden svært fort. Man er derfor avhengig av å ha 12-voltsuttak eller inverter og strømkabel om bord for lengre turer.


Les også: De syv beste kartplotterne

Et godt suplement

Vår konklusjon etter å ha testet iPad som kartplotter over en lengre periode er at den er til å stole på nesten til enhver tid. Men nesten er ikke godt nok på sjøen i ukjente farvann. Vi anbefaler at man som et minimum har med seg papirkart og ekstra GPS i tillegg til iPaden. Ved strømbrudd eller plotterhavari kan imidlertid padda være gull verdt som nødplotter da den har innebygget batteri som holder en stund. Men aller viktigst: Velg riktige kartapplikasjoner.

Les mer om vanntette hus og etuier.

Testresultat

iPad i båt

Terningkast

-Pris, brukervennlighet, utvidet funksjonalitet med 3G, lett å oppdatere kart, kan brukes til andre ting

- Ikke vanntett, strømkrevende, dårlig bilde i sollys, ubrukelig med hansker, overoppheter i solsteik