Monitorer plassert i nakkestøttene sørger for at også baksetepassasjerene får tilgang til nettet. Foto: Mercedes-Benz presse
Monitorer plassert i nakkestøttene sørger for at også baksetepassasjerene får tilgang til nettet. Foto: Mercedes-Benz presseVis mer

Med fire hjul på internett

Mange har Internett på kontoret, noen har det hjemme mens andre går på cafe for å surfe. Skal man tro Mercedes vil internett også bli vanlig i bilen din.

Den første prototypen, en helt vanlig E-klasse, står allerede klar i Mercedes forskningslaboriatorium i Palo Alto, California.
Forskjellen ser man først inne i bilen, mest synlig er nok de tre skjermene som er plassert i interiøret. To er innfelt i nakkeputene foran, mens den siste er plassert over midtkonsollen.

Mange muligheter

I følge Mercedes skal Internett i bil by på mange muligheter, ikke minst sikkerhetsmessige. I og med at man hele tiden har kontakt med bilen, vet man til enhver tid hvor den befinner seg. Systemet sier også selv fra dersom noe galt skulle skje. Stopper motoren, sender systemet en beskjed til såkalte assistanse sentre.

Foruten dette vil føreren ha tilgang til e-mail, voice-mail, navigasjonssystemer og andre tjenester på nettet. Føreren vil også ha et personlig smart-kort, hvor sete - og speilinstillinger lagres. På det samme kortet vil det også ligge en personlig telefonliste og kalender - alt kan selvfølgelig synkroniseres med kontoret.

Stemmestyrt

I baksetet navigerer man på nettet ved hjelp av infrarøde tastaturer. Foto: Mercedes Bens Presse
I baksetet navigerer man på nettet ved hjelp av infrarøde tastaturer. Foto: Mercedes Bens Presse Vis mer

Disse funksjonene styrer føreren ved hjelp av stemmen, men føreren vil ikke få tilgang til alt på nettet. Det mener Mercedes vil være for farlig.
I baksetet er det derimot friere, her navigerer man ved hjelp av tastaturer med infrarød overføring. Fra baksetet vil man dessuten ha tilgang til hele internettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilen overvåkes

Mercedes ser for seg at hver bil får en egen internettadresse(IP), på den måten kan Mercedes gå inn og kartlegge kjøremønsteret til hver enkelt sjåfør. Fordelen er at en tekniker, via nettet, kan gå inn å forandre motorkarakteristikken slik at den passer akkurat deg.

Ut i fra føreforhold, veiens beskaffenhet og trafikk kan Mercedes dessuten gå inn å "tilpasse bilen" slik at den passer bedre til de ulike trafikkforholdene.