Med dette utstyret blir du tatt

Slik skal 200.000 unnasluntrere avsløres.

Seksjonsleder Siri Engebretsen advarer om at dette utstyret nå gjør at risikoen for å bli tatt er mye større enn før. Foto: Mars S. Berger/Statens Vegvesen
Seksjonsleder Siri Engebretsen advarer om at dette utstyret nå gjør at risikoen for å bli tatt er mye større enn før. Foto: Mars S. Berger/Statens VegvesenVis mer

Statens Vegvesen tar ibruk ny teknologi for å gjøre kontrollvirksomheten mer effektiv. Først og fremst skal dette avsløre de omkring 200.000 bilene som kjører rundt på norske veier uten å ha papirene i orden.

- For å kunne målrette innsatsen mot de som kjører ulovlig har vi tatt i bruk et unikt og mobilt system som nå innføres. Den nye teknologien gir oss en enestående mulighet til å konsentrere oss om de som kjører ulovlig og la resten kjøre videre. Har man ikke sakene i orden, er risikoen for å bli tatt nå blitt betydelig høyere, hevder seksjonsleder Siri Engebretsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Nå ryker skiltene

Tar bilde av skiltet

Kontrollsystemet skal gjøre det lettere å reagere raskt overfor biler på veien som ikke finnes i de riktige registrene. Kameraer leser registreringsnumrene til alle bilene som kjører forbi, og sammenligner disse med en liste i motorvognregisteret over biler som er begjært avregistrert. Til høyre ser du et eksempel på hvordan kontrollbildet ser ut i Vegvesenets kjøretøy. Det skal ikke ta bilde av føreren eller hele kjøretøyet, og bare bilder av bilskilt der det foreligger avskiltingsbegjæring blir tatt vare på.

Kameraer leser registreringsnumrene til alle som kjører forbi og sammenligner disse med en liste over kjøretøy som er begjært avregistert i motorvognregisteret. Foto: Mars S. Berger/Statens Vegvesen
Kameraer leser registreringsnumrene til alle som kjører forbi og sammenligner disse med en liste over kjøretøy som er begjært avregistert i motorvognregisteret. Foto: Mars S. Berger/Statens Vegvesen Vis mer


Og her er utstyret som avslører trimmede biler

Er nå tatt i bruk

Utstyret kan installeres i hvilket som helst av Statens vegvesens kjøretøy, og kontrollutstyret vil typisk plasseres i forkant av en ordinær kontrollpost for å rekke å gi beskjed til kontrollørene om hvilke biler som bør stoppes. Stemmer det at bilen kjører urettmessig på veien, blir den umiddelbart avskiltet.

Utstyret er nå tatt i bruk langs veiene etter en testperiode.

Disse ligger tynt an

Når kameraene er aktive vil dette varsles med et eget skilt for å tydeliggjøre at her blir det tatt bilder i regi av Statens vegvesen.

Og hvem bør da engste seg? Jo, de som ikke har betalt veiavgiften for eksempel. Eller biler som skulle ha vært til EU-kontroll. Det gjelder også biler der forsikringen ikke er betalt, eller der det foreligger en avskiltingsbegjæring.

Ingen passer på deg, nå må du huske denne kontrollen selv

Å kjøre rundt ulovlig kan ha store konsekvenser. Et kjøretøy kan mangle forsikring eller ikke ha gjennomgått EU-kontroll eller de kan ha alvorlige feil og mangler. Andre årsaker kan være at kjøretøyet er solgt, men ikke omregistrert hos Statens vegvesen - som betyr at tidligere eier fortsatt står som ansvarlig for kjøretøyet. Det er også flere stjålne kjøretøy som er på vegene.

- Til en hver tid har vi rundt 200.000 som har bruksforbud. Vår erfaringer er at mange av disse ruller rundt på norske veger hver dag. Dette er en utfordring for trafikksikkerheten, sier Engebretsen i en pressemelding.