Innføringen av DAB har vært smertefull for både kringkastere og lyttere. Spesielt for brukere i bil har overgangen vært brutal.
Det er fortsatt tvilsom dekning veldig mange steder, og signalet i tunneler gir grobunn for kraftig irritasjon. Installasjonen krever et par timer i garasjen, og noe mer enn ti tommeltotter. Derfor har svært mange droppet hele DAB+, og strømmer det de skal høre istedenfor.

Vi har testet DAB-adaptere. Enkelte får stryk!
Da passer det dårlig for radiokanalene at det finnes mange andre som kan levere lyd til høyttalerne.
Det er stort sett antenne og strømuttak som er hodebry, men også brukervennligheten. En ny norsk DAB-avspiller løser i hvert fall den siste biten, men som de sier selv:
«Vi anbefaler at autoriserte monterer vårt utstyr».
Norsk produkt
Anywave SRT18 (Smart Radio Technology og 18 kanaler) skal ifølge utviklerne være et helt unikt produkt på markedet. Det er et helt og holdent norskutviklet produkt, som faktisk også produseres her hjemme.
Det er Jon Olavsson Neset som er utvikler og hjernen bak produktet. Roy Hangeland i Audiocom er daglig leder. Han kan fortelle at absolutt hele produktet produseres og monteres på Kjeller i Norge.
Vi snakker altså om kortreist teknologi. Prisen er 3.000 kroner, pluss montering.
Det som først og fremst gjør Autowave unik på markedet i dag, i motsetning til typiske DAB-adaptere, er at de har valgt å legge inn 18 FM-sendere i boksen. Alle har hver sin sendefrekvens, og du kan legge inn en favorittkanal i de 18 senderne.

Det betyr at du kan søke opp disse på radioen din og legge dem inn i favorittkanal-listen din på bilens originale radio. Deretter kan du bruke knappene på radioen eller scrolle deg enkelt gjennom dem, med kanalene på rattet - akkurat som da du hadde FM-båndet intakt.
Boksen kobles både opp mot FM-antennen i bilen og telefonen. Det betyr at boksen skal være i stand til å ta inn alt den finner på eteren. Det vil si at den tar inn FM, DAB og DAB+.
Du har også tilgang til internettradio, dersom du har koblet opp telefonen din. Det innebærer naturligvis at du strømmer på nettet. Alt du får inn kan du legge blant de 18 kanalene.


Med denne pluggen til en hundrelapp trenger du ikke DAB i bilen
Slik kobles den opp
Som sagt anbefaler produsenten at en autorisert forhandler monterer enheten, men du skal også kunne gjøre det selv. Da må du montere DAB+-antenne i ruta og trekke ledningen bak dashbordet, inn bak originalradioen.
Etterhvert vil det tilbys «han-hun»-tilkoblinger til de vanligste bilmodellene, for å koble til strøm. Det følger med egen ledning til antenne.
Alt dyttes inn bak originalspilleren, så ingenting blir synlig. Boksen programmeres med en applikasjon på mobiltelefonen.
Oppsettet virker enkelt. Det er mange andre DAB-adaptere som monteres på samme måte.


Hvor funker det
I det daglige styrer du alt med din analoge radio. Det er bare når du skal stille inn den digitale tuneren du bruker mobilen og applikasjonen.
Derfra kan du administrere alt. Under innstillinger konfigurerer du telefonens hotspot mot boksen. Deretter kan du gå inn og velge om antennenen du bruker har såkalt Phantom feed (strøm) eller ikke. Her foretar du scan av FM- og DAB-båndene, dersom du ønsker nye søk, og du kan restarte adapteren.
Du kan også velge om du skal se alle kanalene under én liste, eller så kan du dele dem opp i FM, DAB og online radio. Deretter klikker du på de kanalene du ønsker å lagre eller lytte på.
DAB-signalene er hverken bedre eller dårligere med dette systemet, så du vil fortsatt ha de samme utfordringene med hva du får inn. Men systemet virker svært enkelt i bruk, særlig når du benytter deg av forhåndsvalg.
Dinside kommer tilbake med flere inntrykk når vi får hatt boksen til test.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.