Med atomkraft som drivstoff

Hva med en bil som kan gå i hundre år med en knøttliten ladning radioaktivt drivstoff?

Dette er en thorium-drevet Cadillac, slik den ble fremstilt av designeren Loren Kulesus i 2010. Thorium er et grunnstoff som av og til presenteres som fremtidens alternativ til uran og plutonium. Foto: Loren Kulesus
Dette er en thorium-drevet Cadillac, slik den ble fremstilt av designeren Loren Kulesus i 2010. Thorium er et grunnstoff som av og til presenteres som fremtidens alternativ til uran og plutonium. Foto: Loren KulesusVis mer

Når man tenker på de utslippene som genereres av en milliard biler her på kloden vår, er det besnærende å tenke seg en teknologi som muliggjør bare å måtte "fylle drivstoff" én gang - og ferdig med det.

Atomdrevet bil

1 GRAM = 28.000 LITER: Laser Power Systems i USA hevdet i 2011 at de kunne "mate" en bilmotor med thorium-generert energi. Ifølge dem skal et gram thorium tilsvare 28.000 liter bensin. Foto: LPS
1 GRAM = 28.000 LITER: Laser Power Systems i USA hevdet i 2011 at de kunne "mate" en bilmotor med thorium-generert energi. Ifølge dem skal et gram thorium tilsvare 28.000 liter bensin. Foto: LPS Vis mer


Laser Power Systems (LPS) i Connecticut i USA utvikler ifølge det amerikanske nettstedet Industry Tap en teknologi som skal forsyne kjøretøy med energi produsert med det radioaktive grunnstoffet Thorium - et av de mest energitette stoffene man kjenner til.

Thorium-basert kjernekraft skal kunne lage energi bortimot uten forurensende avfallsstoffer.

Vi har undersøkt nærmere og "nyheten" skriver seg fra 2011. Vi kan derfor ikke gå god for at det er akkurat denne teknologien som vil bæres frem. Likevel er ideene såpass besnærende at vi velger å omtale dem.

Utrolig drøyt

Internkrets for energiflyt i Cadillac World Thorium Fuel Concept Foto: Loren Kulesus
Internkrets for energiflyt i Cadillac World Thorium Fuel Concept Foto: Loren Kulesus Vis mer


Det eksperimenteres med små biter med Thorium (grunnstoff nr. 90 i den periodiske tabell), som gjennom laserteknologi varmer vann og derved produserer damp som driver en miniturbin. Motoren det eksperimenteres med (i praksis et atomkraftverk i miniatyr) veier omtrent det samme som en klassisk forbrenningsmotor.

Men, ett gram Thorium kan ifølge Charles Stevens, sjef for LPS, produsere minst like mye energi som - hold deg fast - 28.000 liter bensin!

Selskapet har beregnet at åtte gram vil være tilstrekkelig til å drive maskinen i 100 år. Det burde være nok for de fleste bilister også i nær fremtid ...

Les i Dagbladet: Atomkraft for fremtiden

Nærmere en realitet?


Denne teknologien ble for noen år siden fremstilt som den reneste Science Fiction, blant annet i vår egen artikkel om visjonære Loren Kulesus' Cadillac World Thorium Fuel Concept Car, produsert i anledning det amerikanske bilmerkets 100-årsdag.

Men hvis uttalelsene fra LPS viser seg å stemme med virkeligheten, kan det altså se ut til at det finnes en mulighet for å masseprodusere et slikt kjøretøy en gang i fremtiden.

Kan uansett bli nyttig

Skal vi tro vårt hjemlige Teknisk Ukeblad, er Thorium omtrent fire ganger mer ­vanlig i jordskorpen enn uran. Det ­produserer også lite atomavfall som ­brytes raskt ned, gjerne hundre ­ganger fortere enn uranavfall.

Mens man ­snakker om lagringstid på en halv million år for uranavfall, trenger thoriumavfall bare å lagres i rundt 100 år.

I tillegg er visstnok verken brenselet eller avfallsproduktene egnet for å produsere atomvåpen, og sammenliknet med uran trenger man altså svært små mengder thorium for å produsere energi.

Testes i Norge

Thorium kan med andre ord stå foran et kommersielt gjennombrudd etter flere år med undersøkelser og studier. Faktisk begynte et eksperiment her i Norge i juni med brenning i Thorium i en vanlig reaktor. Det kan du lese mer om i denne artikkelen i Teknisk Ukeblad.

Kilder: Industry Tap, General Electric, Teknisk Ukeblad, DinSide

LES OGSÅ: Her får du pant på piggdekkene

UNEKTELIG FUTURISTISK: Cadillac World Thorium Fuel Concept Car  Foto: Loren Kulesus
UNEKTELIG FUTURISTISK: Cadillac World Thorium Fuel Concept Car Foto: Loren Kulesus Vis mer


.