MC: Vinteropplag

Gradestokken kryper mot det blå og vinteren er i ferd med å feste jerngrepet nok en gang. Vinteropplaget står for tur og det er en rekke viktige ting som bør gjøres før tohjulingen settes bort for vinteren. Til våren vil du kunne nyte fruktene av et par timers arbeid i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: MC: Vinteropplag


Riktig vinterlagring av motorsykkel er meget viktig for å oppnå en hyggelig vår. Hvis konserveringen før vinteren blir gjennomført på en forskriftsmessig måte kan du trille sykkelen ut om våren, trykke på startknappen og nyte sykkelen din fra første dag. De som utsetter vedlikeholdet til siste øyeblikk, kan derimot få en kjedelig overraskelse. Den starter garantert ikke, og hvis du ikke er motorkyndig selv opererer verkstedene med lange ventelister.

Sykkelen

1. Ren sykkel Det hele begynner med grundig vask av sykkelen. Da er det mye triveligere å drive vedlikeholdsarbeid. Avslutt med et beskyttende lag voks, og en dusj med fuktighetsdrivende spray i kriker og kroker for å motvirke korrosjon.

2. Håndbøker Før du setter i gang med vinterkonservering bør du ha instruksjonsbok og reparasjonshåndbok for hånden

3. Olje og filterskift Oljeskift er viktig. Gammel olje inneholder kondens som kan danne korrosjon i løpet av vinteren. Motoren skal være varm når den gamle oljen tappes. Skift også filter når du skifter olje. Ikke kjør motoren i løpet av vinteren!

4. Andre væsker Bremsevæske skiftes årlig, men er du ikke 100 prosent sikker, så overlat det til et verksted. Sjekk frysepunktet på kjølevesken før du evt. skifter ut dette. Sjekk simmerringer i gaffel og gi dem litt fett så de ikke tørker inn.

5. Bensintanken Bensintanken bør fylles helt opp for å hindre korrosjon inne i tanken. Tanken kan også demonteres, tømmes helt og lagres tørt.

6. Flottørkamrene Noe av det viktigste ved vinterlagring er å tømme flottørkamrene i forgasserne. De tømmes ved at du stenger bensintilførselen og lar motoren gå til den stopper av seg selv evt. løsne hele kammeret.

7. Batteriet Batteriet skal fjernes fra sykkelen og sjekkes for syrenivå - og etterfylles med destillert vann. Batteriet skal lagres kjølig og skal etterlades noen ganger i løpet av vinteren.

8. Smøring Alle bevegelige ledd bør smøres før vinteren. Hendler, pedaler etc. Alle slanger og ledninger bør kontrolleres for brudd, lekkasjer og slitasje.

image: MC: Vinteropplag

9. Luftfilter og plugger Dette bør skiftes etter anbefalte serviceintervaller. Hvis ikke sykkelen lagres i romtemperatur skal du helle noen dråper olje ned i sylindrene. Snurr bakhjulet for å fordele oljen.

10. Bremser, kjede og drev Sjekk belegg på bremseklosser og bremsebånd samt tykkelsen på bremseskivene. Sjekk at drevene ikke er utslitt. Kjede kan du vaske i parafin og spraye med kjedespray.

11. Hjul, dekk og lagre Se etter sprekker i felgene, og snurr hjulene rundt for å se etter kast. Sjekk for slakk i hjullagre foran og bak, samt styrelager og svingarmslager. Dekk bør ha minst mulig kontakt med underlaget. Hvis sykkelen mangler midtstøtte må sykkelen flyttes frem og tilbake under hele vinteren. Dekkene skal ha fullt lufttrykk.

12. Lagringsplass Lagring utendørs under en presenning er en dårlig løsning. Hvis det er den eneste løsningen anbefaler vi å bruke et "MC-telt". Disse kan du kjøpe hos forhandlere. Spray hele sykkelen med universalspray for å hindre korrosjon. Det mest ideelle er selvfølgelig at sykkelen står frostfritt. Legg et teppe over sykkelen slik at den har beskyttelse mot skraper og riper. Korrosjonsfaren er maksimalt redusert hvis sykkelen blir dekket til etter at den har nådd samme temperatur som rommet den står i.

Verkstedslagring

Det enkleste er selvfølgelig å la forhandler eller verksted ta seg av arbeidet. De fleste tilbyr vinterlagring for en fast sesongpris. Noen har også fast pris som kan inkludere servicearbeid. Da er du garantert at sykkelen fungerer 100% til våren. Når du lagrer sykkelen hos en forhandler bør du nøye spesifisere hvilken dato sykkelen skal være klar til. Hvis ikke risikerer du å havne på lange ventelister til våren når sykkelen skal klargjøres. Husk egen forsikring også når verksted oppbevarer sykkelen.