Mazda Xedos (1993)

Xedos var Mazdas forsøk på å lage et luksusmerke. Det gikk ikke så bra – men Xedos V6 er langt fra noen dårlig bil.

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne bilen er fra tiden da mottoet hos Mazda var "Fremad i alle (tenkelige) retninger". Med luksusmerket Xedos forsøkte de å gjenta suksessen som Toyota gjorde med Lexus, og Nissan med Infiniti. Resultatet ble – for å si det mildt – ganske annerledes. Xedos 6 er basert på den langt mer kjente 626-modellen. Sammen med Xedos 9 skulle den ta opp kampen mot statusmerker som BMW. 9 la seg tett opp mot 5-serien.

LES OGSÅ:

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Xedos 6 var 3-serie-rivalen. Det ble solgt en håndfull eksemplarer her i Norge da bilen var ny. Vår bil er bruktimportert fra Sveits. Det tar ikke lang til å avsløre at kjøreegenskapene ikke kan konkurrere med BMW 3-serie. Mazda har ikke gjort noen forsøk på å lage en kjøreglad bil. I stedet er det fokus på komfort, lavt støynivå og lettkjørthet.

Styringen er altfor lett og også litt ullen rundt midten. V6’eren går silkemykt og automatkassa sjalter pent. Litt stumpete over mindre ujevnheter. 0-100 går på 8,5 sekunder, og toppfarten er 214 km/t. Ikke ille til å være basert på trauste 626…

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Interiør
Litt jazzet opp i forhold til 626, men fortsatt veldig japansk og ”tidsriktig”. Materialkvaliteten er høy og interiøret er generelt svært godt sammenskrudd. En fem år gammel Ford Mondeo eller Peugeot 406 virker løsere i fisken. God plass foran, litt trang i baksetet.

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Oppsummering
Vil du ha japansk kvalitet, og samtidig skille deg ut fra mengden? Da er dette bilen for deg. Pluss for sterk og stillegående motor og mye utstyr. Plastpreget i interiøret trekker litt ned og utseendet får ikke hjertet til å banke hardere. For 99 prosent vil dette bare være en sær Mazda. For den siste prosenten er den en godt skjult hemmelighet som kun de mest interesserte har hørt om. Et trygt og annerledes bilkjøp.

Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil

Testresultat

Mazda Xedos (1993)

Terningkast

Nydelig motor, høy kvalitet

Kjedelig design, Mazda er Mazda

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!