Mazda RX-7 (1993)

Med sin spesielle Wankel-motor finnes det få japanske sportsbiler med mer særpreg enn denne. Men hvordan er den å eie?

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wankelmotor er kjennetegnet for Mazdas sportsbiler – RX-modellene. Allerede i 1967 var Mazda ute med verdens første produksjonsbil med Wankelmotor, Cosmo 110S. Den første RX-modellen, RX-2, kom først i 1970. Etter den fulgte RX-3, RX-4 og senere, i 1978, RX-7.

LES OGSÅ:

Tredje generasjon RX-7 sto klar i 1992. Med sitt frekke aerodynamiske utseende og sporty kjøreegenskaper var ingen i tvil om at Mazda hadde noe bra på gang. Men den fant dessverre aldri veien til norske forhandlere. 1,3-liters Wankelmotor med turbo skremt opp i 240 hester, 0-100 på 5,3 sekunder og en toppfart på 250 km/t sier sitt. Gatebil-fansen har trykket den til sitt bryst, og den hadde også en stor rolle i bilfilmen ”Fast and the furious”.

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

På veien er RX-7 svært lettkjørt, og har svært god styrefølelse. Den krenger litt i svingene, men kjørefølelsen er sportslig. Motoren er turtallsvillig, men også avhengig av turtall for å reagere. Litt treg gassrespons på grunn av turboen er det også. I svingene tenderer den til overstyring, og er lett å håndtere når det slipper. Svært forutsigbar i bevegelsene.

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Interiør
Mye plast, og veldig mørkt – men sportslig, minimalistisk og funksjonelt. Akkurat sånn det skal være i en japansk sportsbil!

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Oppsummering
RX-7 er en eksotisk og annerledes sportsbil som ikke trenger å koste eieren så mye i driftsutgifter. Det er likevel ikke snakk om en skuddsikker bil. Wankelmotoren er ikke akkurat en evighetsmaskin; mange motorer tar kvelden før de har gått 150 000 km. Derfor har også en del biler nyere motor. Turbosystemet er rimelig avansert, så hvis den ikke oppfører seg som det skal kan reparasjon bli kostbart. Det har også vært en del kjølingsproblemer, sjekk dette nøye under prøvekjøring. Ellers er dette en bil for kjennere og entusiaster som garantert kommer til å få deg til å smile på hver kjøretur!

Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil

Testresultat

Mazda RX-7 (1993)

Terningkast

Morsom motor og fin lyd, lettkjørt

Mangler særpreg, noen driftsproblemer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!