Mange bekymret for å stå igjen med regningen

Men forsikringen skal kunne dekke det

<b>FORSIKRINGEN DEKKER SKADEN:</b> Skulle du være uheldig å få elbilen ødelagt som følge av torden, dekker de aller fleste forsikringer skadene. Foto: KNUT MOBERG
FORSIKRINGEN DEKKER SKADEN: Skulle du være uheldig å få elbilen ødelagt som følge av torden, dekker de aller fleste forsikringer skadene. Foto: KNUT MOBERGVis mer

Det har den siste tiden blitt reist spørsmål som følge av mye tordenvær rundt om i landet og hvordan et lynnedslag kan påvirke og ødelegge elbilens systemer og batterier.

Etter en ringerunde blant diverse forsikringsselskaper kan vi berolige våre lesere med at forsikringen i de aller fleste tilfeller dekker dette.

Forsikringen dekker det

Informasjonsdirektør i Gjensidige, Øystein Thorsen, forteller at det i deres tilfelle går under bilforsikringen, så sant du har Bil Delkasko eller bedre.

-Om bilen blir utsatt for lynnedslag, skal ødeleggelsen dekkes, uten tap av bonus. Når det gjelder egenandel gjelder normal prosedyre, slår Thorsen fast.

Les også: Sliter du med å lade hjemme?

Hva gjelder fremgangsmåte er det alltid en god sak å ha sitt på det rene når en går inn i en problemstilling som denne. Forsikringsselskapene er ikke dumsnille, og du kommer veldig langt med å være forberedt, om elbilen først er blitt utsatt for et lynnedslag.

Les også: Denne Teslaen fikk seg en kavring

Kommunikasjons rådgiver i If, skadeforsikring, Sigmund Clementz, forteller at det ikke har vært mange situasjoner hvor elbil har blitt skadet av lyn og torden, men at folk må være føre var:

- Som de fleste andre dekker vi skaden om elbilen skulle ta skade som følge av lynnedslag. Det er også her uten bonustap, men vi oppfordrer våre kunder til å passe på alle følsomme elektriske komponenter.

EKSTRA SIKKERHET:  Flere forsikringsselskap råder elbileiere til å skaffe et ekstra grovvern for elbilen. Foto: DAIMLER
EKSTRA SIKKERHET: Flere forsikringsselskap råder elbileiere til å skaffe et ekstra grovvern for elbilen. Foto: DAIMLER Vis mer


Clementz forteller at elbilen er litt som en iPad, hvor en omgir seg av elektriske og teknisk følsomme instrumenter.

- Akkurat som med iPad, mobil, tv, datamaskiner og andre elektriske komponenter bør du også ta bilen ut av lading om det er fare for lyn og torden.

Overspenningsvern

SIGMUND CLEMENTZ: Råder forbrukere til å passe på elbilen like godt som andre elektriske komponenter. Foto: IF SKADEFORSIKRING
SIGMUND CLEMENTZ: Råder forbrukere til å passe på elbilen like godt som andre elektriske komponenter. Foto: IF SKADEFORSIKRING Vis mer


Etter at det i 2010 kom en forskrift som tilsa at alle nybygg skulle ha overspenningsvern har det blitt sikrere å la elektronikken stå i støpselet, men ikke alle har dette ennå.

- Vi håper å kunne se et overspenningsvern i alle husstander, men skjønner at ikke alle har fått det med seg eller endret dette. Overspenningsvernet er med på å gjøre husstanden mye sikrere når det kommer til potensielle lynnedslag i det elektriske.

Har du overspenningsvern i huset? (Avsluttet)
Ja(55%) 818
Nei(29%) 430
Vet ikke(16%) 241
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Bør ha eget for elbilen

En kan få kjøpt eget overspenningsvern en kan koble opp i garasjen eller der en måtte tappe strøm fra.

- Selv om en sjelden opplever torden og lyn, eller ikke skulle ha et overspenningsvern i husstanden, er det mulig å kjøpe dette separat så en kan sikre bilen. Det er store verdier som kan gå tapt.