<B>DÅRLIG FØRE:</b> På vinteren er det ekstra viktig man er ops på farten sin. Glatte veier gjør at en liten fartsøkning kan fordoble bremselengden. Foto: HILDE VANSTRAELEN
DÅRLIG FØRE: På vinteren er det ekstra viktig man er ops på farten sin. Glatte veier gjør at en liten fartsøkning kan fordoble bremselengden. Foto: HILDE VANSTRAELENVis mer

Mandag morra blues

Nå er det rushtid for bilberging.

Han hadde tydeligvis rett, den lokale mekanikeren på hjemstedet, da jeg nylig ringte for en vurdering av problemene på bilen som ikke ville starte etter en kald januarhelg.

"Når jeg kommer på jobb mandag morgen, dukker det opp fullt av biler fra redningsselskapene, som jeg ikke aner noe om. Mange lar bilen stå i helga, og så får de ikke start når de skal på jobb mandag morra."

Undertegnede prøvde å ringe etter bilberging den samme mandagen, men kom ikke gjennom på telefon før utpå dagen.

Se opp for denne når du kjører

Rushtid for bilberging

At det ikke var svar å få viser seg å være logisk, når man tar en titt på statistikken fra Falck for 2010.

Mandag morgen mellom 08.00 og 09.00 viser seg å være rushtid for bilberging, ifølge statistikk fra selskapet. Av de totalt 164.000 utrykningene de utførte i fjor, rykket Falck ut på 2.372 oppdrag nettopp mandager på det nevnte tidspunktet.

Har du tenkt til å havarere, bør du altså velge deg en annen ukedag enn mandag, for hele denne dagen viser seg å være travel for bilbergerne. 28.239 av alle utrykningene fra Falck i fjor ble gjort på en mandag. Dette utgjør 17 prosent av det totalte antallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At mandag morgen er det travleste tidspunktet for biltrøbbel, får vi også bekreftet fra Viking Redningstjeneste.

- Vi har mest å gjøre mandag morgen og fredag ettermiddag. Dette henger sammen med oppstart av biler etter helgen, og helgeutfart, forteller produksjonssjef Ellen Kilde Evensen.

Stadig flere bulker bilen

Lettest å få hjelp på søndag

Etterfulgt av mandagen var onsdag ukas travleste dag for Falck, mens tirsdag ligger hakket bak i antall utrykninger. Deretter dabber det sakte men sikkert av utover uka, og søndag var den dagen i uka Falck hadde desidert færrest utrykninger i 2010.

Både lørdag og søndag ble det utført rundt 17.000 utrykninger per ukedag totalt. Og mens mandag morgen er ukas desiderte høydepunkt, er det nærmere bestemt tirsdag mellom 03.00 og 04.00 som er ukas dødtid. Da hadde Falck kun 70 utrykninger i fjor.

Lengst ventetid risikerer du som opplever havari i ferier og langhelger, som ofte er travle, ifølge Viking Redningstjeneste.

Flest dør i trafikken på søndager