"Magiske" bilvinduer

Bilvinduet blir berøringsskjerm - flere apper er uviklet. Dermed skal bilturen bli en lek.

Her er smart glass, versjon Toyota. Her kan passasjeren ved hjelp av fingerbevegelser "zoome" inn på detaljer i landskapet utenfor bilen. Foto: Toyota via YouTube
Her er smart glass, versjon Toyota. Her kan passasjeren ved hjelp av fingerbevegelser "zoome" inn på detaljer i landskapet utenfor bilen. Foto: Toyota via YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens to største bilprodusenter, General Motors (GM) og Toyota, har vist teknologier som forvandler bilvinduene på bakseteplass til en slags interaktiv underholdnings- og informasjonssentral. Prinsippet er et vindu som i praksis er en gjennomsiktig berøringsskjerm lenket til en elektronisk "hjerne".

Forbedrer bilopplevelsen

Bakvinduet fungerer altså som et interaktivt grensesnitt som gir en ny relasjon mellom bilens passasjerer og de ytre omgivelsene. Man kan via de interaktive bakvinduene få tilgang til informasjon, og kanskje viktigere: Underholdning. Slik er det tenkt å kunne bli et alternativ til elektroniske spill og medbragt DVD.

Frontruta viser vei

Europa-prosjekt

Toyotas konsept kalles Window to the World, og er er utviklet i samarbeid med Copenhagen Institute of Interaction Design. Fra Toyotas side er det ingeniørene innen Kansei Design Division, en del av Toyota Motors Europe, basert i Brussel, som deltar i prosjektet. Dette resulterte i to fungerende prototyper, som ble vist på en utstilling i regi av den europeiske bilprodusent-foreningen ACEA, på museet Autoworld i Brussel.

Les også: BMW med HUD i farger

Mulighetenes vindu

Når det gjelder General Motors, som har vist sin teknologi i etterkant, så kaller de den Windows of Opportunity og har arbeidet sammen med israelske Bezalel School of Art and Design. GMs FoU-divisjon forela følgende utfordring for Bezalel: Konseptualiser nye måter å hjelpe baksetepassasjerer, og særlig barn, til å få en mer berikende opplevelse av kjøreturen.

Ikke nok med det, prosjektet har rot i psykologiske studier som viser at passasjerer i bil ofte føler seg frakoblet i forhold til omgivelsene. Så har jo også informasjonsdisplay og interaksjon i hovedsak vært forbeholdt fører og forsetepassasjer frem til i dag; i hvertfall de som har vært integrert med selve kjøretøyet.

Les også: Kan bli fremtidens GPS (Mega-HUD)

For å demonstrere den nye teknologien utviklet Bezalels studenter noen apper som skal gi et inntrykk av hva teknologien kan brukes til.

Otto, en animert figur som projiseres over landskapet man kjører forbi og som kan tilpasse seg været , bilens bevegelser og selve de synlige omgivelsene.

Foofu er en app som gjør passasjeren i stand til å skape, undersøke og oppdage via fingertegning på vinduet (som på et dugget vindu).

Spindow er en app som gjør det mulig å "se inn" gjennom andre brukeres vinduer hvor som helst på kloden - i sanntid.

Pond gjør det mulig for passasjerene å streame musikk, samt å dele den med andre bilister på veien.

Smart glass

Opplev selv landskaper andre brukere kan se andre steder i verden... Foto: GM via YouTube
Opplev selv landskaper andre brukere kan se andre steder i verden... Foto: GM via YouTube Vis mer


Mens Toyota formidler lite angående bakgrunnsteknologien, presiserer GM at den fungerende prototypen i full størrelse som studentene fra Bezalel har konstruert, inkluderer bevegelses- og optiske sensorer utviklet av EyeClick. deres funksjon er å gjøre glasset trykk- og berøringsfølsomt. I eventuell produksjon ville man benytte elektronisk såkalt "smart glass" teknologi, noe som allerede eksisterer i avansert arkitektur. Så langt er den imidlertid, bortsett fra i filmen Mission Impossible: Ghost Protocol.

I motsetning til Toyota, som har integrert sitt prosjekt i avdelingen som arbeider med konkret utvikling av fremtidsteknologi for produksjonskjøretøyer, har ikke GM umiddelbare planer om å sette sine løsninger i produksjon for serieproduserte biler.

Se selv

Det er ikke så lett å beskrive hvordan de to løsningene virker og sannsynligvis ganske prematurt da de ikke er klare for produksjon ennå. Det greieste er nok derfor å se de to demo-videoene nedenfor. Se, og bli imponert (vel?):

Toyotas "vindu mot verden":


GMs avanserte vindusteknologi:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer