Må ha med promilletester i bilen

Franskmennene skal veifylla til livs med ny lov.

Promillemålere kommer i mange varianter. Billigmålere blir nå påbudt for deg som skal kjøre langs franske veier. Foto: Colourbox.com
Promillemålere kommer i mange varianter. Billigmålere blir nå påbudt for deg som skal kjøre langs franske veier. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra i sommer kommer nye regler for veifarende i verdens mest besøkte turistland, Frankrike. Fra 1. juli må bilister på franske veier ha med promillemåler i bilen.

Den nye regelen gjelder ikke bare franskmenn, også førere av utenlandskregistrerte biler må ha med slike målere. Målerne skal etterhvert bli tilgjengelige ved grenseoverganger og i andre butikker i Frankrike. De skal heller ikke koste mange kronene, cirka 1 euro, anslår den danske bilistorganisasjonen FDM.

Kan du kjøre dagen derpå? Promillekalkulatoren hjelper deg å anslå om du er promillefri

Billig sikring

Boten for å droppe måleren, er dog ikke avskrekkende. 11 euro koster det deg å ikke ha med promilletesteren, og ikke nok med det: Franske myndigheter sies også å først håndheve reglene fra 1. november i år.

Promillegrensen i Frankrike er 0,5.

Men ikke stol helt på målere

Enkle promillemålere er nyttige hjelpemidler, om du lurer etter inntak av alkohol. Men målerne er ikke en 100 prosent garanti for at du kjører trygt. Avdelingssjef for FDMs juridiske og tekniske rådgivning, Per Alkestrup, sier følgende på FDM.dk:

– Man kan ikke ha full tillit til en alkoholtester som er kjøpt på bensinstasjonen eller i et supermarked. Den kan gi grønt lys for kjøring, selv om promillen er for høy.

Merk også at det tar en tid fra siste alkoholinntak, til promillenivået i kroppen kan måles.

Ikke bare alkohol som er risikabelt: Disse stoffene må du passe deg for når du kjører bil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer