Må du skifte til sommerdekk?

Eller kan du kjøre med de piggfrie vinterdekkene hele året?

Et herk med dekkskift? Vurderer du å la være? Da må du lese denne artikkelen. Foto: Colourbox.com
Et herk med dekkskift? Vurderer du å la være? Da må du lese denne artikkelen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjører du fortsatt rundt med vinterdekk? Du er ikke alene. Det er mange som ennå ikke har fått summet seg til å skifte til sommerdekk.

Men nå viser kalenderen straks mai, og da er det på tide å få skiftet dekk. Eller?

Pokka nødt med piggdekk

Hvis du kjører med piggdekk vinterstid er du nødt til å bytte. Det er ikke lov å kjøre med piggdekk om sommeren. Grunnen til det er at piggene skaper mye asfaltstøv, noe som ikke er bra å puste inn. Fristen er første mandag etter påske, og i år blir dette altså mandag 2. mai.

De fleste bilister kjører imidlertid rundt med piggfrie vinterdekk. Og da er det vel strengt tatt ikke nødvendig å skifte til sommerdekk?

- Nei, det er ingen regler som pålegger deg å skifte, men du bør likevel gjøre det, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dekkskift for dummies

Dårlig veigrep med vinterdekk

Grunnen er at vinterdekk fungerer mye dårligere om sommeren enn sommerdekk gjør, og særlig på våt asfalt.

- Vi har gjort bremsetester som viste at selv slitte sommerdekk fungerte bedre på våt asfalt enn vinterdekk, sier Sødal.

NAF-testen viste at ved seks plussgrader og 80 km/t var bremselengden 10,5 meter lengre for vinterdekk enn for sommerdekk (da var begge dekktyper i god stand). Ved 20 varmegrader og 50 km/t var bremselendgen hele 14,5 meter lengre for vinterdekk enn sommerdekk. Dette gjaldt altså kjøring på våt asfalt.

Under fjorårets test av sommerdekk valgte NAF også å ta med et brukt vinterdekk. Dette for å sammenligne nettopp med sommerdekk. Konklusjonen var enkel. Selv det billigste sommerdekket var bedre enn å fortsette å bruke brukt vinterdekk på sommerføre.

Grunnen til den store forskjellen er at vinterdekk er laget for helt andre temperaturer og forhold enn sommerdekk. Gummiblandingen er forskjellig, og i varmegrader blir vinterdekkene mykere enn sommerdekkene.

Holder sommerdekkene dine mål?

Så selv om det ikke er ulovlig å kjøre på piggfrie vinterdekk hele året, bør du for sikkerhetens skyld skifte til sommerdekk. Sommerdekk skal forøvrig ha minimum 1,6 mm mønsterdybde. Har de ikke dette, er det på tide å kjøpe nye sommerdekk. Sjekk ut hvilke som er årets beste sommerdekk her.

PRISTEST: Sommerdekk 2011

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer