Et herk med dekkskift? Vurderer du å la være? Da må du lese denne artikkelen. Foto: Colourbox.com
Et herk med dekkskift? Vurderer du å la være? Da må du lese denne artikkelen. Foto: Colourbox.comVis mer

Må du skifte til sommerdekk?

Eller kan du kjøre med de piggfrie vinterdekkene hele året?

Kjører du fortsatt rundt med vinterdekk? Du er ikke alene. Det er mange som ennå ikke har fått summet seg til å skifte til sommerdekk.

Men nå viser kalenderen straks mai, og da er det på tide å få skiftet dekk. Eller?

Pokka nødt med piggdekk

Hvis du kjører med piggdekk vinterstid er du nødt til å bytte. Det er ikke lov å kjøre med piggdekk om sommeren. Grunnen til det er at piggene skaper mye asfaltstøv, noe som ikke er bra å puste inn. Fristen er første mandag etter påske, og i år blir dette altså mandag 2. mai.

De fleste bilister kjører imidlertid rundt med piggfrie vinterdekk. Og da er det vel strengt tatt ikke nødvendig å skifte til sommerdekk?

- Nei, det er ingen regler som pålegger deg å skifte, men du bør likevel gjøre det, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dekkskift for dummies

Dårlig veigrep med vinterdekk

Grunnen er at vinterdekk fungerer mye dårligere om sommeren enn sommerdekk gjør, og særlig på våt asfalt.

- Vi har gjort bremsetester som viste at selv slitte sommerdekk fungerte bedre på våt asfalt enn vinterdekk, sier Sødal.

NAF-testen viste at ved seks plussgrader og 80 km/t var bremselengden 10,5 meter lengre for vinterdekk enn for sommerdekk (da var begge dekktyper i god stand). Ved 20 varmegrader og 50 km/t var bremselendgen hele 14,5 meter lengre for vinterdekk enn sommerdekk. Dette gjaldt altså kjøring på våt asfalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under fjorårets test av sommerdekk valgte NAF også å ta med et brukt vinterdekk. Dette for å sammenligne nettopp med sommerdekk. Konklusjonen var enkel. Selv det billigste sommerdekket var bedre enn å fortsette å bruke brukt vinterdekk på sommerføre.

Grunnen til den store forskjellen er at vinterdekk er laget for helt andre temperaturer og forhold enn sommerdekk. Gummiblandingen er forskjellig, og i varmegrader blir vinterdekkene mykere enn sommerdekkene.

Holder sommerdekkene dine mål?

Så selv om det ikke er ulovlig å kjøre på piggfrie vinterdekk hele året, bør du for sikkerhetens skyld skifte til sommerdekk. Sommerdekk skal forøvrig ha minimum 1,6 mm mønsterdybde. Har de ikke dette, er det på tide å kjøpe nye sommerdekk. Sjekk ut hvilke som er årets beste sommerdekk her.

PRISTEST: Sommerdekk 2011