UENIGHET: Verken dekkprodusentene, NAF eller UP anbefaler bruk av piggfrie vinterdekk på sommeren. Vegdirektoratet ser ingen grunn til å advare mot slike dekk.
UENIGHET: Verken dekkprodusentene, NAF eller UP anbefaler bruk av piggfrie vinterdekk på sommeren. Vegdirektoratet ser ingen grunn til å advare mot slike dekk.Vis mer

Må du bytte ut vinterdekkene?

Bruker du piggdekk må du legge om til sommerdekk innen første mandag etter påske, som i år faller på den 23. april. Men hva med de som kjører med piggfrie vinterdekk?

La oss like godt avsløre det med en gang: Det er fullt lovlig å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året. Det eneste myndighetene bryr seg om i denne sammenheng, er at dekkene har minimum 1,6 millimeter mønsterdybde.

Mange mener likevel at piggfrie vinterdekk ikke egner seg på sommerføre. Blant disse er de norske dekkimportørene.

Dårlig veigrep

- Piggfrie vinterdekk, spesielt de såkalte is-dekkene, har en langt mykere gummiblanding enn sommerdekk. Disse dekkene har én hovedfiende - varmen. Når man kjører på slike dekk om sommeren, fører det til langt hurtigere slitasje og dårligere veigrep - ikke minst på våte veier, hevder Ove Kristoffersen, salgssjef i Goodyear Dunlop Tires Norge.

Slites hurtig ned

Kristoffersen mener også at det finnes økonomiske argumenter for å legge om til sommerdekk.
- Goodyear har langtidstester som viser at denne typen dekk slites ned langt raskere enn dekk beregnet for sommerforhold, sier han.
Kristoffersen får støtte fra en samlet dekkbransje, som mener at man bør bruke vinterdekk om vinteren og sommerdekk om sommeren.

Vi har ingen grunn til å tro at Kristoffersen og hans kolleger i dekkbransjen taler usant. Likevel er det et problem at bransjen kan mistenkes for å gi råd ut fra vikarirende motiver - som for eksempel å selge flere dekk. Vi tok derfor kontakt med et par uavhengige aktører.

Ingen grunn til å advare

- Det finnes både gode og dårlige dekk også blant sommerdekkene, og vi ser ingen grunn til å advare folk mot å kjøre piggfrie vinterdekk på sommeren. Store deler av landets befolkning bor jo i områder hvor veiene er bare storparten av vinteren. Vi hører ingen advarsler fra dekkprodusentene mot at disse kjører med piggfrie vinterdekk, sier Reidar H. Svendsen, overingeniør i Vegdirektoratet.

Drenerer ikke bra nok

NAF er imidlertid enig med dekkbransjen og anbefaler sine medlemmer å legge om til sommerdekk. Også utrykningspolitiet anbefaler sommerdekk fremfor piggfrie vinterdekk.
- Jeg må understreke at det er fullt lovlig å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren. Likevel vil vi anbefale folk å legge om til sommerdekk i den varme årstiden. Blant annet er vinterdekk laget for å gi best mulig gripeevne og drenerer ikke ut vann like godt som sommerdekk. Dermed får de dårligere egenskaper mot vannplaning. I tillegg slites vinterdekkene ned svært raskt, sier Jan Guttormsen, politiavdelingssjef i UP.

Vi støtter oss til UP og NAF, og anbefaler våre lesere å legge om til sommerdekk.

Relaterte artikler:

  • Her finner du de billigste sommerdekkene
  • Slik forlenger du dekkenes levetid
  • Slik skifter du dekk
  • Vårforberedelser for bilisten