Lysende tips: Se og bli sett

Visste du at dine tåkelys, dersom de er brukt på feil måte, reduserer sikten til møtende trafikk med 16 prosent - eller omlag 10 meter - og at de dessuten ødelegger nattsynet ditt?

Nøkkelen til bedret sikt i høstmørket ligger til en stor del i lysbruken. Feil bruk reduserer sikten - både for deg og dine medtrafikanter - mens riktig bruk bedrer sikten og sikkerheten.

Juster og bytt pærer

Veien til bedre lys begynner ved bilens hovedlys. Derfor bør du ta deg tid til å rusle rundt bilen for å sjekke at lysene fungerer som de skal. Pærer som ikke lenger fungerer skal skiftes, å kjøre rundt med lys som ikke fungerer er trafikkfarlig samtidig som du får redusert sikt. Slik bytter du lyspærer.

Når du vet at lysene fungerer må du dessuten forsikre deg om at de er riktig justert. Lys som ikke er riktig justert trenger ingen, de blender motgående trafikk samtidig som du får redusert siktstrekning.

Mange nye biler er utstyrt med elektrisk høydejustering av lysene. På den måten kan du selv justere lysene etter hvor mye last du har i bilen. Lær deg hvordan det fungerer, oppskriften til din bil står i instruksjonsboken.

Skift viskerblader og vask frontruten

Neste punkt er vindusviskerne. Dersom bladene er slitte må de skiftes, å se gjennom en frontrute hvor vannet bare er "dratt utover" og ikke visket vekk er nærmest umulig. For ikke å glemme at du utgjør en trafikkfare. Dersom frontruten er slitt bør du dessuten vurdere å skifte den. Slik bytter du vindusviskere

Før du eventuelt skifter vinduspusserne kan du imidlertid forsøke å vaske bladene, og frontruten, med såpevann. Ofte forårsakes striper fra vinduspusserne av skitt på bladene og trafikkfilm på vindusruten. Husk også på å vaske frontruten innvendig - her danner det seg nemlig ofte et belegg som gjør det vanskelig å se i motlys.

Vindusspylervæske er også viktig, sørg for at beholderen er full, og ha gjerne med litt i reserve. Å bruke oppvaskmiddel er ingen god løsning, det er det heller ikke å bruke vindusspylervæske som ikke tåler frost. Husk også på å holde lyktene rene til enhver tid, gjør det til en vane at du vasker lyktene regelmessig - og husk på at dersom det er is på rutene er det også mest sannsynlig is på lyktene dine.

Tåkelys

Mange kjører med tåkelysene tent i klarvær. Budskapet er enkelt: Skru dem av. Ikke bare blender du motkjørende trafikk, men du reduserer også ditt eget nattsyn og dermed sikten. Det kraftige lysskjæret rett foran bilen lurer nemlig øynene dine til å tro at det er lysere enn hva det faktisk er - resultatet er at pupillen trekker seg sammen og at du får dårligere sikt lengre frem.

Rekkevidden på tåkelysene er dessuten for dårlig til at du kan dra noen nytte av dem dersom du bruker riktig se-teknikk - nemlig å se så langt frem som mulig. At du blender motgående trafikk med tåkelysene dine burde også være et argument for å skru dem av.

Du kan lese mer om riktig bruk av tåkelys her.

Nærlys og fjernlys

"Blend ned for møtende trafikk, og bruk fjernlys ellers er en gyllen regel. Det gjelder også i tettbygd strøk hvor det er gatelys, dermed ser du lengre frem og har muligheten til å oppdage farer tidligere. Det gjør deg til en tryggere sjåfør.