Lukter airconditionen din tåfis?

Det er et tegn på at noe er galt.

<strong>SURT:</strong> Sure dufter i bilen kan være et tegn på at du bør gjøre noe med klimaanlegget ditt. Foto: Colourbox.com/DinSide
SURT: Sure dufter i bilen kan være et tegn på at du bør gjøre noe med klimaanlegget ditt. Foto: Colourbox.com/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tåfis er sjelden et tegn på at noe er bra. Normalt er stanken knyttet til sure tær og joggesko, men av og til kan du kjenne duften i unaturlige omgivelser.

Dersom du kjenner stanken i bilen, og er helt hundre prosent sikker på at det ikke er dine egne føtter eller passasjerenes skyld, så gjør du lurt i å sniffe litt ekstra på airconditionen.

Dette kan dette nemlig være et tegn på at klimaanlegget ikke fungerer som det skal, ifølge Naf.

Forbered deg: Dette bør du ha med i bilen i vinter

Kan føre til allergi

Den vonde lukten skyldes at bakteriefloraen og mikroorganismer yngler rundt fordamperen i klimaanlegget, og kan faktisk forårsake allergiske reaksjoner hos folk.

Så hva bør du gjøre? Gå til krig mot mikroorganismene og desinfisere fordamperen. Naf råder også folk til å rense både luftkanaler og luftdyser, for å kvitte deg med eventuelle bakterier.

Det er normalt at klimaanlegget blir dårligere til å kjøle med alderen, spesielt dersom det er tre til fire år gammel eller mer. Et tørkefilter i klimaanlegget skal forhindre at det blir økt fukt i anlegget, og det anbefales at du skifter det ut fra to til tre år.

Er føttene dine en bakteriefest? Slik fjerner du din egen tåfis

Slik unngår du fukt

Ideelt sett bør du gjøre noe før bilen lukter sur sokk. Leder av Forenede Danske Motorejeres (FDM) tekniske avdeling, Jørgen Jørgensen, sier til bil.guide.dk at du bør få klimaanlegget kjemisk renset og etterrenset annenhvert år dersom kjølemiddelet lekker.

For å unngå fukt i klimaanlegget, anbefaler Jørgensen følgende:

Slå av airconditionanlegget i noen minutter før du stopper motoren. Sett viften på varm luft, slik at fukten går vekk.

– Service på airconditionen ligger på 1.500 kroner og oppover, men det kommer an på hva slags jobb som trenger å bli gjort med anlegget. Det er normalt å skifte ut kjølemiddelet hvert år og olje, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrågiver i Naf, til DinSide.

Gode nyheter: Det kan bli billigere å fikse bilen

Du kan ikke gjøre det selv

Iføge Engebretsen finnes det også firmaer som tar utvendig renhold av airconditionen.

– Astmatikere kan slite med det som kommer ut fra kupeen. Utvendig renhold koster rundt 500 kroner, forteller han.

Pollenfilteret bør skiftes ut en gang i året, mener Engebretsen. Prisen varierer fra bilmerke til bilmerke, og ligger fra 200 til 500 kroner. Dette kan du også gjøre selv dersom du er en handyman/kvinne.

Du kan derimot ikke rense klimaanlegget ditt selv. Den må nemlig til service.

– Det er spesialapparater som gjør det. Den blir programmert inn og gjør jobben selv, forklarer Engebretsen.