Lowrance GlobalNav 12

Lowrance leverer med sin Globalnav 12 en billig håndholdt GPS til maritimt bruk. Den er større og tyngre enn sine konkurrenter i samme prisklasse. Men så har den også et mangfold av muligheter.

Lowrance GlobalNav 12
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

En så stor og tung GPS-mottaker som Lowrance Globalnav 12 må vel også ha mange muligheter? Det har Globalnav 12.

LES OGSÅ:

Uvant brukergrensesnitt

Globalnav 12 har et brukergrensesnitt som i starten føltes rotete og uoversiktlig. Dette skyldes vel i all hovedsak at Lowrance har benyttet seg av andre løsninger enn de dominerende produsentene Magellan og Garmin.

Allikevel er ikke brukergrensesnittet til Globalnav 12 dårlig. Du trenger bare litt tid til å venne deg til det.

Når du endelig blir fortrolig med programvarens logikk har du ikke mindre enn 12 knapper til rådighet. Dette gjør det relativt enkelt å benytte seg av mottakerens muligheter.

Navigasjon etter kompass eller tall

Globalnav 12 har to vinduer for navigering: Et som illustrerer et kompass med et bilde av en veistripe (!) i midten. Veistripen forteller deg om du har rett kurs, eller er på vei rett i grøfta (les: mot nærmeste skjær). Etter hvert vil rutepunktet du navigerer mot dukke opp i vinduet

Liker du bedre å forholde deg til tall kan du velge navigasjonsvindu 2. Her får du servert åtte digitale rammer med informative sifre Her kan du lese av din kurs og fart, samt avstand og retning til rutepunktet du navigerer mot.

God plotter

Plotterfunksjonen til Globalnav 12 er imponerende funksjonell: I tre forskjellige skjermer har du muligheten til å følge ferden din og dine forhåndsprogrammerte rutepunkt fra fugleperspektiv. Med egne zoom-knapper er det enkelt å få det ønskede perspektivet opp på skjermen. Dessuten har plotteren en hendig markør som kan lage nye rutepunkt, plukke ut det rutepunktet du ønsker å navigere mot, osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et vindu som passer for meg…

Globalnav 12 kan skilte med ikke mindre en 14 vinduer i tillegg til plotter- og navigasjonsskjermene. Disse vinduene inneholder hver for seg et lite stykke informasjon. Alt fra klokke, alarm, fart, kurs osv. Du kan til en hver tid kun ha ”ditt eget” vindu åpent. Dermed får du den informasjonen du trenger, og bare den.

Lite imponerende grafikk

Det store minuset ved både navigatoren og plotterfunksjonen er at de bæres frem av en grafikk som neppe ville imponert selv på 80-tallet. Er dette en ubetydelig detalj? Grafikken er ikke dårligere enn at du vil klare å tolke den med en porsjon godvilje. Allikevel kan den enkelte ganger være irriterende vanskelig å forstå.

Vanntett for den maritime bruker

Globalnav 12 bestod vår fuktighetstest: Den tåler godt vann. Tekstvinduet ble heller ikke sløret av irriterende dugg etter kontakt med det våte element.

Konklusjon

Alt i alt er Globalnav 12 fra Lowrance en god GPS-mottaker, som skulle dekke de fleste behov til sjøs. Den haltende grafikken får vi tilskrive prisen: Markedets billigste produkter vil aldri holde samme kvalitet som de dyreste.
Endelig: Globalnav 12 brukte ikke mer en knappe 11 timer på å sluke fire batterier. Ha med deg strømkabel eller ekstra batterier.