<b>VARIERENDE KVALITET:</b> Selv på de nyeste bilene er det stor variasjon i kvaliteten på billys. Spesielt viktig er det at nærlysene er gode, da de blir brukt 90 prosent av tiden. Foto: RUNE M. NESHEIM
VARIERENDE KVALITET: Selv på de nyeste bilene er det stor variasjon i kvaliteten på billys. Spesielt viktig er det at nærlysene er gode, da de blir brukt 90 prosent av tiden. Foto: RUNE M. NESHEIMVis mer

Livsviktig lys i høstmørket

Lysene på bilen din er viktigere enn du tror, og selv på de nyeste bilene er forskjellene på billys store.

Høstmørket har for alvor meldt sin ankomst, og mørke og våte veier gir vanskelige kjøreforhold. Derfor er det livsviktig med gode lys.

I en fersk test fra NAF og det svenske bilmagasinet Vi Bilägare kommer det frem at det er stor forskjell på lysene, selv på de nyeste bilene.

- Den omfattende testen er et godt verktøy for bilkjøperne. Godt lys er livsviktig, særlig i den årstiden vi nå går inn i, sier rådgiver i NAF, Andreas Handeland, i en pressemelding.

Her i Norge og andre land i vår del av verden har vi lange perioder med mørketid, kombinert med ruskevær. Dette gir våte og mørke veier som svekker sikten betraktelig.

Godt lys gjør ikke bare at du selv ser bedre, men det gjør det lettere for andre bilister å se deg. Det er derfor ekstra viktig med gode lys i denne perioden. Spesielt viktige er nærlysene, da de blir brukt 90 prosent av tiden.

Les også: Innen utgangen av året er det påbudt med LED-lys.

Bruk dem riktig

Selv om det er viktig med gode lys, er det mange som bruker de feil. Bruker du lysene feil, kan det nemlig koste deg dyrt.

Slik gjør du: Korrekt lysbruk

I lystesten har de testet ulike merker og modeller som er produsert i 2009 eller nyere. På grunnlag av denne testen har NAF laget en liste med de femten beste og de femten dårligste bilene. Ifølge Handeland er resultatene like skremmende som de er varierende.

- Det er små biler med forholdsvis enkel lysteknologi som jevnt over kommer dårligst ut i testen, forteller Handeland.

Les hele testen med fullstendig liste av de beste og dårligste lysene samt testdetaljer på her

Her er en oversikt over de fem beste og de fem dårligste:

De fem beste:De fem dårligste:
Ford S-MaxFord Ka
Volvo V50Renault Captur
Mitsubishi ASXToyota Yaris
Alfa Romeo GiulettaToyota Aygo
BMW 320Renault Twingo


Lik Dinside Motor på Facebook

Siste nytt om Motor! Ønsker du siste nytt fra DinSide Motor rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste sakene tilsendt hver uke.