Livsfarlig på juleveiene

Vegvesenet forventer mange drepte under årets julehøytid. I helgen er det meldt vanskelige kjøreforhold i nesten hele landet.

I helgen melder Meterologisk Institutt om liten storm i Sogn og Fjordane og Finnmark. Og det meldes om vanskelige kjøreforhold i Finnmark og Troms, samt fjellovergangene i Sør-Norge.

Altså er det meldt vanskelige kjøreforhold på hele Vestlandet, i hele Trøndelag, i tillegg til Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

- Hele Sør-Norge får sterk vind og nedbør, forteller Storm-meteorolog Inge Johannessen til TV2-været, som anbefaler reisende om å vente til over helgen dersom de kan.

Jule- og nyttårsuka er nemlig høysesong for trafikkulykker. Det påkeper Statens Vegvesen.

Høy dødlighet

Gjennomsnittlig de siste fem årene har det vært 159 trafikkulykker i jule- og nyttårstiden. Av disse har i gjennomsnitt seks personer omkommet, 20 har blitt hardt skadd mens 216 personer har blitt lettere skadd.

I fjor mistet tre mennesker livet i juletrafikken, mens 35 ble hardt skadd. Mens i 2006 og 2004 ble henholdsvis 8 og 9 mennesker drept i juletrafikken.

Her er Norges dødligste veier

- Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er utforkjøringsulykker. Forbikjøringer er også noe som ofte skaper kluss i trafikken, ofte i form av påkjøring bakfra eller utforkjøring, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

I tillegg er desember årets mørkeste måned, noe som gjør at mesteparten av bilkjøringen foregår i mørket. Eksperter mener man blir trøttere av å kjøre i mørket, noe som igjen genererer flere bilulykker.

Nå ber Vegvesenet folk om å være føre var.


Verst i helgene

De største utfartsdagene varierer, i følge Statens Vegvesen, ettersom jule- og nyttårsdagene plasserer seg på forskjellige dager fra år til år. Men det er en klar sammenheng mellom trafikkmengden og ulykkesstatistikken.

- Den største utfartstrafikken i år er ventet til fredag 19. og lørdag 20. desember. I forbindelse med nyttår kommer trolig den største trafikken søndag 1. januar, sier Amundsen.

- På grunn av måten helligdagene fordeler seg, forventer Statens vegvesen at trafikken i stor grad fordeler seg på flere dager enn vanlig. Men likevel er det god grunn til å være forberedt og oppmerksom, sier han.

Les også: Her er vinterens beste dekk


Veier stengt

Vegvesenet ber også folk respektere veistengningene som gjøres i løpet av jula.

- Det er viktig at stengningene overholdes og at bilister ikke tar seg forbi bommene og kjører seg fast, sier Vegvesenet i en pressemelding.

Disse veiene er stengt i forbindelse med jul og nyttår:


E6 Saltfjellet (Nordland)
Stenger: Onsdag 24. desember, kl. 17
Åpner: Torsdag 25. desember, kl. 12

E10 Bjørnfjell (Nordland)
Stenger: Onsdag 24. desember, kl. 17
Åpner: Torsdag 25. desember, kl. 12

Rv 7 Hardangervidda (Hordaland)
Stenger: Tirsdag 23. desember, kl. 23.30
Åpner: Lørdag 27. desember, kl. 07
Stenger: Onsdag 31. desember, kl. 15:00
Åpner: Fredag 2. Januar, kl. 10:00

Satser på god veginformasjon

For øvrig trafikkinformasjon kan de julereisende ringe Vegvesenet automatiske telefonsvarer, eller sjekke NRK tekst-tv eller besøke vegvesen.no.

For å gi best mulig og oftest mulig oppdatert informasjon til de veifarende i jula, har Statens Vegvesen inngått et samarbeid med flere radiokanaler.

- Det vil bidra til en effektiv levering av informasjon til bilister om kødannelser, hindringer og anbefalte omkjøringsveger sier faggruppeleder Øyvinn Kverneng i Statens vegvesen.

Les også: Slik overlever du vinterføret - gode råd du ikke bør gå glipp av