Livsfarlig feil i mange nye biler

1 av 5 biler fra 2002 eller senere har problemer med bremser og kollisjonsputer, uten at du er klar over det.

<B>SKREMMENDE STATISTIKK: </B>Nye tall fra den svenske Besikta bilprovningen viser at mange nye biler har feil som kan være livsfarlige.  Foto: PantherMedia
SKREMMENDE STATISTIKK: Nye tall fra den svenske Besikta bilprovningen viser at mange nye biler har feil som kan være livsfarlige. Foto: PantherMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser nye, offisielle tall fra Sverige. Og statistikken fra Besikta (tilsvarer PKK/EU-kontroll her hjemme) er skremmende lesning.

Problemene er blitt oppdaget etter at det nå utføres en utvidet teknisk inspeksjon som også omfatter kontroll av bilens elektronikk, melder Expressen.

LES OGSÅ: Skal du ha bilen på EU-kontroll?

Avvik i bremsesystemet kan skyldes en defekt ABS-sensor eller at det er et brudd i ABS-systemets strømforsyning.

ABS-OBS: Hele 1 av 5 biler har feil på ABS-systemet, ifølge svenskene.  Foto: DINSIDE
ABS-OBS: Hele 1 av 5 biler har feil på ABS-systemet, ifølge svenskene. Foto: DINSIDE Vis mer

Det kan føre til ABS-systemet ikke fungerer i en gitt situasjon - noe som i verste fall kan ende i alvorlige ulykker.

SIKKERHET: Dette betyr varsellampene i bilen

- Sjekk at bremsene faktisk fungerer

- Bremsene er bilens viktigste aktive sikkerhet, og jeg anbefaler alle å sjekke sine biler for vintersesongen. Da er det ekstra viktig at den elektroniske stabilitetskontrollen og antispinn-systemet fungerer når du er ute på veien, sier teknisk ekspert Lotta Johansson i Besikta til svenske Expressen.

Mye problemer med kollisjonsputer

Statistikken er basert på kontroll av elektronikksystemet i 1.312 personbiler i 2014.

LIVSVIKTIG: Airbagene redder liv. Nå viser en ny undersøkelse at så mange som 1 av 10 biler fra 2002 og nyere kan ha problemer med utløsermekanismen. Foto: Illustrasjonsfoto/Mercedes-Benz
LIVSVIKTIG: Airbagene redder liv. Nå viser en ny undersøkelse at så mange som 1 av 10 biler fra 2002 og nyere kan ha problemer med utløsermekanismen. Foto: Illustrasjonsfoto/Mercedes-Benz Vis mer

Den viser også at nesten hver tiende bil har problemer kollisjonspute-reguleringen, som igjen kan føre til at kollisjonsputen ikke vil bli utløst hvis det skulle smelle.


Det skumle er at du ikke kan vite om airbagene er til å stole på.

LES OGSÅ: Denne bilen har airbag i taket

- Elektronikk-svikt av denne typen merkes vanligvis ikke for den gjennomsnittlige føreren. Men hvis slike feil ikke er reparert, kan de ha skremmende konsekvenser. Kollisjonsputer som ikke løser ut, kan du være forskjellen mellom liv og død i en ulykke, sier Johansson videre.

Hvis du ønsker å sjekke elektronikken bilen, finnes det flere aktører som tilbyr denne tjenesten. De fleste verksteder som utfører såkalte PKK-inspeksjoner, kan vanligvis også sjekke dette.

LES OGSÅ: Verktøyet som kan finne hva som feiler bilen