Livreddende teknologi til flere

Stadig flere bilprodusenter installerer stadig flere elektroniske "sikkerhetsnett" i bilene.

Ford fikk utmerkelser for to nye systemer denne gangen, men de har også tidligere fått ros for å bidra til at systemer som kan redde liv og/eller hindre skader, blir stadig mer utbredt. Her illustreres et av disse - Active City Stop.  Foto: Ford
Ford fikk utmerkelser for to nye systemer denne gangen, men de har også tidligere fått ros for å bidra til at systemer som kan redde liv og/eller hindre skader, blir stadig mer utbredt. Her illustreres et av disse - Active City Stop. Foto: Ford Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere skal få overeve i trafikken. Det er grunntanken bak Euro NCAPs tildeling av utmerkelser til de bilprodusentene som er tidlig ute med sikkerhetssystemer.

I forbindelse med årets nest siste, og meget omfattende, sikkerhetstesting av nye bilmodeller, delte Euro NCAP ut nye utmerkelser til de bilprodusentene de mener tilbyr nyttig, nytt sikkerhetsutstyr på sine biler. Formålet er å oppmuntre industrien til å utvikle og innføre utstyr som forhindrer ulykker i trafikken. Det gjelder spesielt elektroniske systemer som hjelper til å forhindre eller redusere konsekvensen av ulykker i trafikken.

"Ekstra-NCAP"

Utmerkelsen har navnet Euro NCAP Advanced og ble opprettet i 2010, da Volvo ble berømmet for å ha innført sitt system Volvo City Safety.

Kan bli krav

Radarbasert avstandsholder Foto: Opel
Radarbasert avstandsholder Foto: Opel Vis mer


Denne "oppmuntringen" kan varsle en tilstramming i evalueringsprosedyrene til Euro NCAP. Det betyr at et gitt system kan bli bedømt obligatorisk for at en bil skal kunne få fem stjerner. Nå er dette tilfellet for antiskrens (ESC eller ESP) og det er varslet å komme for automatiske bremsesystemer - forkortet AEB, hvilket står for Autonomous Emergency Braking. Dette er systemer som ved hjelp av radar, kameraer eller tilsvarende teknologier oppfatter trusler foran bilen og varsler føreren om man er i ferd med å kjøre inn i en hindring. Dersom føreren ikke reagerer, aktiverer systemet automatisk bremsene for å unngå et sammentreff, eller minimere skadene fra det.

Les mer: Nå skal de bremse selv

Ford, VW og Audi

De utmerkelsene som ble tildelt i denne runden gikk til tre merker i VW-konsernet - Audi, VW og Seat, for aktiv filholder og anti-kollisjonssystemer, samt til Ford, for programmerbar sikkerhetsnøkkel (MyKey) og automatisk varsling av redningstjenester i tilfelle ulykke (mer detaljerte beskrivelser lenger ned).

Førstnevnte er aktuelle for norske kunder med de nye modellene VW Golf og Audi A3.

Eksempel: VW Proactive Occupant ProtectionAnti-krasj

De fire tilgjengelige sikkerhetssystemene i nye Audi A3 er alle innrettet for å hindre kollisjon eller begrense omfanget av sammenstøt når kollisjon ikke lenger er til å unngå. Systemet ”Pre sense basic” overvåker kjøringen, oppdager kritiske situasjoner og iverksetter tiltak som vil sikre fører og passasjerer best mulig i en eventuell kollisjon. Dette omfatter blant annet stramming av sikkerhetsbelter og lukking av vinduer og takluke.

Avstandsholder

”Audi pre sense front” er et system som varsler føreren hvis avstanden til bilen foran blir mindre enn det som er definert som sikkert. Systemet varsler også om kritiske situasjoner og kan om nødvendig gripe inn og bremse bilen. Dette reduser bilens hastighet og kan redusere kraften i et sammenstøt eller forhindre hele kollisjonen.

Kommer også i bil: Snart avslører sorte bokser kjøringen din

Konsekvensbegrenser

Hvis en ulykke ikke er til å unngå vil systemet ”Secondary collision brake assistant” hjelpe sjåføren med bremsemanøvre gjennom kollisjonsforløpet og hindre uønsket skrens og dermed ytterligere sammenstøt.

Audi Secondary Collision Brake Assist
Aktiv filholder

Det fjerde systemet som er belønnet med utmerkelsen Euro NCAP Advanced er ”Audi active lane assist”. Et kamera på innsiden av frontruten overvåker veiens midt- og sidelinjer. Hvis bilen er på vei til å krysse noen av linjene, vil den kunne svinge inn i kjørefeltet igjen på egenhånd.

Tidligere har slike sikkerhetssystemer hos Audi kun vært tilgjengelige på større modeller, som for eksempel Audi A6 og Audi A8.

Også på småbil

Når det gjelder Ford, ble utmerkelsene denne gangen tildelt Ford MyKey og Ford SYNC med Nødhjelpassistanse. Det mer spesielle er at det i dette tilfellet er en småbil som blir belønnet, nemlig den oppdaterte Ford Fiesta.

– Disse er ikke bare nye teknologier for Ford i Europa, dette er teknologier som aldri tidligere har vært på biler i småbilklassen, sier en fornøyd Steve Kimber, administrerende direktør for Ford Motor Norge.

Dette er altså et eksempel på at systemer som i ytterste konsekvens kan redde liv i trafikken, blir tilgjengelig for stadig fler - en utvikling Euro NCAP både aktivt ønsker å bidra til og selvfølgelig ønsker velkommen.

Sikkerhetsnøkkel

Fornyede Ford Fiesta kommer nå med MyKey, som vi vil komme tilbake til i en egen artikkel. Den gjør det mulig for foreldre å legge visse restriksjoner på deres barns bruk av familiens bil for å fremme tryggere kjøring. Med MyKey kan du begrense bilens toppfart og stereoanleggets lydnivå. Den kan også hindre at de som kjører deaktiverer sikkerhetsutstyr som elektronisk stabilitetskontroll og Active City Stop. Eller hva med dette? Hindre bruk av stereoanlegget, før bilbeltene er festet.

En MyKey-løsning ble for øvrig lansert i USA for over et år siden, og det kan du lese mer om her.

Tyveri: Ikke trekk over bagasjeromsduken

SYNC med nødhjelpassistanse

Ved en trafikkulykke der en kollisjonspute løses ut vil SYNC med Nødhjelpassistanse automatisk varsle den lokale redningstjenesten på det språket som snakkes i landet der bilen befinner seg. For å fortelle redningstjenesten hvor ulykken har skjedd brukes informasjon fra bilens GPS, kart og mobilt nettverk. SYNC med Nødhjelpassistanse er tilgjengelig i B-MAX, Fiesta, C-MAX, Grand C-MAX, Focus og nye Kuga.

Ford SYNC Emergency AssistanceFord har tidligere fått Euro NCAP's pris for avansert sikkerhetsteknologi for Active City Stop – et sikkerhetssystem som hjelper sjåføren å unngå sammenstøt i lave hastigheter, føreroppmerksomhetsovervåking, avstandsvarsling og filskiftevarsler.

Her kan du lese mer om alle de sikkerhetssystemene som hittil har fått utmerkelsen Euro NCAP Advanced Awards.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!