Litt elbil

Toyota har laget en light-variant av hybridbilen. De har utviklet en pakke bestående av batteri og elmotor som skal kunne brukes i kombinasjon med vanlige bensinmotorer.

Litt elbil
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Reduserte utslipp og lavere forbruk er gevinsten, ifølge en pressemelding fra Toyota. Opptil 15 prosent redusert forbruk er målt på biler som har systemet montert.

Hjelpes i gang

Bensinmotoren i en bil med hva Toyota har kalt THS-L-systemet stopper ved tomgangskjøring. Når bilen skal settes i gang igjen vil en elektrisk motor sørge for første fremdrift, imens bensinmotoren startes opp igjen og kan overta.

36 volt

Strømkilden er et 36-volts batteri som lades via bensinmotoren og oppsamlet energi ved oppbremsing. Og, ingen fare, klimaanlegget fortsetter jobben ved hjelp av batteriet når bilen står stille med motoren skrudd av.

Ved å benytte seg av et 36-voltsanlegg har man kunnet redusere dimensjonene på ledningene, og Toyota påstår at de ved det har kunnet spare vekt. De tror for øvrig at 36-voltsanlegg vil bli vanlig på de fleste biler etter hvert.

I vanlige biler

Allerede fra høsten vil Toyota kunne levere systemet i vanlige produksjonsmodeller, men de vil ikke ennå avsløre hvilke modeller det dreier seg om. Den eneste bilen som har den motoren Toyota bruker i sitt eksempel er imidlertid Lexus GS 300.

Tradisjon

Litt elbil

Den japanske produsenten ligger langt fremme når det gjelder bruk av vanlige motorer i kombinasjon med batterier og elektriske motorer. Toyota Prius har vær i salg i Japan siden 1997, og kom til Norge i fjor (vår test av Prius kan du lese her). Prius baserer seg i større grad på bruk av elektrisk kraft til fremdrift, med sin 45-hestekrefters el-motor med stort dreimoment (450 newtonmeter). Bensinmotoren i Prius yter 72 hestekrefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spennende

Prius har ikke vært noen kjempesuksess, men den er et viktig element i utviklingen av mer miljøvennlige biler. Hvis Toyota kan levere systemet på vanlige biler til en fornuftig pris, og THS-L innfrir med hensyn til reduserte utslipp og forbruk, har den japanske bilprodusenten tatt enda ett skritt i retning mer miljøvennlige biler.