Lille speil på vinduet der...

Bakspeilet vil nok kanskje ikke gi deg svar på hvem som er vakrest i verden her, men det er jammen snart ikke langt unna.

I følge viseformann Ken Le Grand i Gentex Corporation, et firma som har utviklet bakspeil som fungerer som informasjonsdisplay, er det ingen grenser for hva slags informasjon man vil kunne formidle via bakspeilet -- men han er såpass nøktern at han setter himmelen som grense..

Gentex?

Gentex Corporation er et amerikansk firma som produserer bakspeil til biler, og brannrednings-utstyr. I 1982 presenterte de bakspeilet med automatisk dimming – en type bakspeil som fortsatt er forbeholdt luksus- og sportsbiler. I tillegg til at de har forskjellige varianter med ulike funksjoner på bakspeilet, kommer de nå med et som brukes som informasjonsdisplay.

Bakspeilet får sin debut i 2000-årsmodellen av Plymouth Prowler. Her vises Prowler 1999-utgave.
Bakspeilet får sin debut i 2000-årsmodellen av Plymouth Prowler. Her vises Prowler 1999-utgave. Vis mer

Tripteller på bakspeilet

På bakspeilet formidles nå informasjon som vi er vant til å se på instrumentpanelet i bilen. I dette nye speilet -- som får sin debut i år 2000-utgaven av Plymouth Prowler -- er mange av disse informasjonene flyttet, slik at de blir vist i en liten del av bakspeilet. Her kan man nå se ute-temperaturen, gjennomsnittlig drivstofforbruk, hvor mye drivstoff som er igjen på tanken, hvor mye drivstoff du bruker i øyeblikket, kjøretøyets retning, tripteller og hvor lenge du har kjørt.

Ser i bakspeilet likevel

I en pressemelding argumenterer Mr. Le Grand for at de har valgt å flytte all denne informasjonen til bakspeilet med at føreren stadig vekk kikker i bakspeilet likevel, og at han/hun da kan få vital informasjon -- samtidig som de holder en naturlig synslinje mot trafikken foran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og alt hva Gentex Company ser for seg at dette speil-systemet kan benyttes til, vil ingen ende ta; ved å koble til et par sensorer kan man styre frontlyktene derfra, man kan vise GPS-informasjon der (Global Positioning Systems -- som forteller deg hvor på jorda du befinner deg), og man kan få informasjon om hvordan lufttrykket i dekkene er. "The sky is the limit", proklamerte Le Grand, og siden himmelen ikke kjenner noen grenser, venter vi i spenning på neste overføring til bakspeilet.