<strong><b>ØKER:</strong></b> Utrykningspolitiet har de siste årene satt inn en offensiv mot ruskjøring. Nå må alle som stanses blåse.  Foto: Samfoto
ØKER: Utrykningspolitiet har de siste årene satt inn en offensiv mot ruskjøring. Nå må alle som stanses blåse. Foto: Samfoto Vis mer

Like mange ruser seg i trafikken som før

Det viser rusmiddelstatistikken fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Publisert
Sist oppdatert

Politiet har aldri testet flere enn de gjør nå. Bare i 2015 blåste over 700.000 i alkometeret.

Blant de hyppigste rusmidlene politiet avdekker er alkolhol, cannabis, amfetamin, klonazepam, som er et av virkestoffene i Rivotril, metamfetamin og diazepam, som finnes i Valium og Vival , viser en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Etter at det 1. februar i 2012 kom nye, kanskje klarere og strengere regler for hvilke legemidler som har vært godkjente for kjøring, ble ytterligere åtte nye navn lagt til lista 1. februar 2016.

Det betyr at det er totalt 28 ulike rus- og legemidler med straffbarhetsgrenser, slik det er med alkohol og promille.

Nærmere 8.000 analyser

I 2015 utførte folkehelseinstituttet 7.986 rusmiddelanalyser hvor bilføreren var mistenkt for påvirket kjøring. Skremmende er det også å tenke på at mange av disse ikke engang har førerkort.

Nesten 2.000 av disse ble bare analysert for påvirkning av alkohol, hvilket er en nedgang på omtrent 300 tilfeller.

Det betyr ikke nødvendigvis at færre testes. Ved hjelp av Evidenzer Mobile, kan politiet teste den mistenkte for bruk av rusmidler på stedet. I 2014 ble rundt 1.850 testet på stedet, i 2015 ble 2.160 personer testet.

<strong><b>TAR FLER:</strong></b> Jan Morgan Guttormsen forteller de stadig tar fler. De fleste blir fanget opp av patruljerende Politi, men også utrykkningspolitiet plukker opp mange.  Foto: POLITIET
TAR FLER: Jan Morgan Guttormsen forteller de stadig tar fler. De fleste blir fanget opp av patruljerende Politi, men også utrykkningspolitiet plukker opp mange. Foto: POLITIET Vis mer


Av de nærmere 6.000 testene som ble gjort med mål om å avdekke ruspåvirket kjøring, ble det utført analyse for både alkohol og over 40 forskjellige rusgivende legemidler og narkotiske stoffer.

I snitt ble det påvist cirka tre ulike stoffer i samme blodprøve, og i tilfellene hvor både alkohol og rus og narkotiske stoffer ble analysert inneholdt 93 prosent av blodprøvene minst ett av stoffene.

Mange har ikke førerkort

Bare i 2015 ble totalt 9.484 personer anmeldt for ruspåvirket kjøring, det skremmer politiinspektør Jan Morgan Guttormsen.

- Det som skremmer meg mest er at 30 prosent av disse ikke engang har førerkort, fortalte Guttormsen til Dinside tidligere i år.

Ecstasy(MDMA)-andelen stiger

Selv om alkohol, cannabis og amfetamin er blant rusmidlene som blir hyppigst påvist, er det et annet rusmiddel som i år trekkes frem.

<strong><b>EVIDENZER:</strong></b> Apparatet er nå blitt politiets fremste våpen mot ruskjøring.  Foto: POLITIET
EVIDENZER: Apparatet er nå blitt politiets fremste våpen mot ruskjøring. Foto: POLITIET Vis mer


Av de 5.989 tilfellene testen innebar analyse etter rusmidler fant FHI MDMA, som blant annet finnes i Ecstasy, i 160 (eller 3 prosent) av tilfellene.

Vi må faktisk 10 år tilbake for å finne tilsvarende tall, og sammenlignet med kokain kommer MDMA seks plasser høyere opp på listen.

I 2015 var amfetamin og metamfetamin henholdsvis det tredje og femte mest påviste rusmiddelet hos bilførere. I 34 og 19 prosent av sakene ble det gjort funn av de nevnte stoffene, heter det i rapporten.

LES OGSÅ:
Kraftig nedgang i russebilulykker
Mener Snapchats-fartsmåler er livsfarlig
Sosialt press øker farten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer