Lexus IS F: På upløyd slagmark

Lexus er ikke bare hybrid og politisk korrekte luksusbiler som kjendiser og kongelige kan kose seg med. Det er "skikkelige" biler også.

«Vi mener de har lykkes bra siden bilen både fungerer, er komfortabel og lun og kan stå parkert foran huset uten at noen kaster stein etter deg.»


Til nå har Lexus vært mest kjent for biler med bokstaven h på bakluken. Det betyr hybriddrift som igjen betyr både bensinmotor og elektrisk motor.

Bokstaven F står ikke for ”fast”, ”furious” eller andre hissige navn. F-en er hentet fra F som i "Flagship" og Fuji Speedway, en testbane som Toyota eier og som er lokalisert ikke langt fra fjellet med samme navn. Designen på F-en er hentet fra de vanskeligste svingene på den Fuji-banen.

Sjefsingeniør for IS F er Yukihiko Yaguchi. Før han startet hos Lexus hadde han en lang karriere med å utvikle Toyota Supra fra første til fjerde generasjon. Det vil si at dette er en kar som vet hvordan man lager sportsbiler som setter spor etter seg.

F-modeller

Lexus IS F ble vist på bilutstillingen i Detroit i 2007 sammen med den evige konseptbilen LF-A. Denne er også senere vist som roadster og litt opp og frem vil kanskje også denne bilen lanseres. Motormessig ligger det fortsatt an til at det blir en V10-motor med cirka 500 hestekrefter. Hadde det ikke vært for at alt gikk galt i fjor høst, hadde kanskje enda flere F-modeller sett dagens lys. Spekulasjoner om en IS F kupé og en GS F har i hvert fall ikke stoppet opp, selv om Toyota og Lexus praktisk talt dro i brekket og bremset utviklingen av biler som krever en bedre verdensøkonomi enn den vi har i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre har Lexus også vist LF-X (SUV), LF-S (Sedan) og LF-C (kupékabriolet).


IS F

Det er åpenbart at Lexus har begynt å se på andre klasser enn hybridbiler og mer ordnære luksusbiler. Mest sannsynlig har de skjenet mot tyske premiummerker og fått med seg at det er viktig å ha skikkelige sportsbiler i modellutvalget for å bli tatt helt på alvor. Mannen bak hele rekken med Toyota Supra på CVen ble dermed hentet inn, og fikk også bortimot frie tøyler.

Lexus IS F: På upløyd slagmark
 IS F
MotorV8
Kubikk4.969 ccm
Effekt423 hk/6.600 omdr
Dreiemoment505 nm/5.200 omdr
GirkasseAutomat
Ant. Gir8
Dekk foran225/40-19
Dekk bak255/35/19
0 til 1004,8 sek
Toppfart270 km/t (begrenset)
Forbruk1,14 l/m
CO2270 gram/km
Lengde4.660 mm
Bredde1.815 mm
Høyde1.415 mm
Vekt1.700 kg
Pris1.452.400 kroner


Vi sier bortimot, for det var ikke helt fritt frem. Det har vært viktig for Leksus å bevare sitt gode navn og rykte og ikke forkludre det med for voldsomme virkemidler. Vi har hørt vitser som angår AMG-biler og Lamborghini som er så grove at de ikke kan gjengis helt ordrett, men de innvolverer, mannlige kjønnsorganer, gullringer og blotting. Hvis man legger sammen dette blir resultatet vulgært og uspiselig for de fleste.

Lexus ville heller ha en bil som var rask og sterk, sportslig, kjører bra, er avansert og ikke minst ikke går i stykker. Vi mener de har lykkes bra siden bilen både fungerer, er komfortabel og lun og kan stå parkert foran huset uten at noen kaster stein etter deg.

Motor

Motoren er den samme som sitter i LS600h, men har blitt justert på flere punkter for å bli mer sportslig og for å hente ut mer krefter. Toppene er levert av Yamaha, luftinntaket er gjort om og den har fått titanventiler på innsuget. Den har også både indirekte og direkte innsprøytning, dobbel oljepumpe og litt annet småtteri.

Resultatet er en slugger av en motor med den mest hissige gassresponsen vi har vært i nærheten av (forutsetter sport-modus).

Effekten er 423 hestekrefter ved 6.600 omdreininger, og dreiemomentet er 505 newtonmeter ved 5.200 omdreininger. 0 til 100 er spesifisert til 4,8 sekunder og toppfarten er 270 kilometer i timen. CO2-utslippet er 270 gram per kilometer. Konkurrentene ligger en del høyere.

Dekkene har dimensjonen 255/35-19 bak og 225/40-19 foran.

Girkassa

Vi er inne i nerdehjørnet her nå med fare for å trå over streken, men dette er litt viktig for å forstå hvor heftig denne bilen er. I utgangspunktet er dette en åttetrinns automatkasse. Helt vanlig opplegg med momentomformer og det hele. I vanlig automatmodus girer den som en vanlig automatkasse, komfortabelt og effektivt. Det er når man velger manuell modus at det begynner å bli spennende. Man kan jo lure på i all verden man skal med en manuell modus på ei automatkasse, men dette har i høyeste grad noe for seg. I manuell girer man med hendler bak rattet, og girskiftene blir svært raske og direkte. I automatkasser er det noe som heter låsekløtsj. I jevn hastighet sørger den for en mekanisk kobling gjennom kassa, men ved akselerasjon slipper den taket.

Det gjør den ikke her! Fra andre til åttende gir holder den fast kobling gjennom kassa og sørger for en direkte kontakt hele veien. Man slipper med andre ord unna gyngingen på momentomformeren som er en svært kjip egenskap på automatkasser.

Kassa girer heller ikke opp når motoren går i turtallssperra. Her er det fører som bestemmer.

Dette sammen med sport-modus, gjør IS F til den mest spektakulære bilen med automatgir.


På veien

Når du setter deg inn bak rattet er det kun noen få designdetaljer som skiller bilen fra de vanlige ISene. Andre seter og sølvfarget karbon rundt girspaken er det mest synlige. I tillegg legger man merke til blå nåler i instrumentene. (Hvorfor er det grønne og oransje bokstaver i sjaltegata til girspaken? Det ser grusomt ut.)

Når man legger ut på veien er det i første omgang heller ikke så mye som avslører at det er en superbil man kjører. Man kjenner selvsagt at det er mye krefter i motoren, men den gjør egentlig lite av seg. Komforten er bra, den er lettkjørt og har de fleste av egenskapene til en vanlig familiebil. Det er først når man passerer 3.600 omdreininger det skjer ting. Da kommer nemlig V8-lyden. Et herlig drønn.

På landeveien bør man holde seg litt i skinnet, men svinger og krokveier er en salig drøm og akselerasjonen er like berusende hver gang. Vi brukte vanlig automatmodus i bykjøring og manuell modus på landeveien. Hvis man i tillegg velger sport, har man en svært hardtslående gassrespons. Husk her at turtallet ikke forandrer seg uten at farten også forandrer seg. Det kjennes ut som om motoren er koblet rett på hjula.

Hvis man virkelig skal kose seg, kan antiskrenssystemet kobles vekk i to trinn, og for å bli kvitt all beskyttelse må bilen stå i ro og knappen må holdes inne.

Under vanlig kjøring oppfører bilen seg helt suverent. Selv om den går som ei kule, er den enkel ha med å gjøre i de fleste situasjoner.

Konkurrenter

Det er lite og eksklusivt selvskap som konkurrerer i denne klassen. Det er heller ikke store salgsvolumer det er snakk om, men det er åpenbart et viktig segment som produsentene legger ned mye arbeid i. Den bilen som minner mest om Lexus IS F, er Mercedes C63 AMG. mye på grunn av bra komfort, bakhjulsdrift og automatkasse. Mercedesen går fortere og har sterkere motor, men er mildt sagt brautende i sin fremtoning. BMW M3 har svakere motor og manuell girkasse eller dobbelkløtsj girkasse. M3 er en fantastisk bil, som er mer sportslig og ekstrem, men også mer ukomfortabel. Nå finnes den også som både kabriolet, kupé og sedan. Audi RS4 har gått ut av produksjon, men var i høyeste grad med på lista her.

Lexus er et svært bra alternativ, og tar med seg beste fra flere leire. Mye effekt er selvsagt. I tillegg har den best girkasse og motorrespons, behagelig fremtoning og image og ikke minst gode kjøreegenskaper som nok appellerer til mange.

Testkjøring av Mercedes C63 AMG.

Testkjøring av BMW M3.

Testkjøring av Audi RS4.