Levér skiltene, spar penger

At du kan si opp forsikringen din før hovedforfall ved å avskilte bilen din visste du kanskje. Men visste du at du kan hente skiltene dagen etter, og at du dermed står fritt til å velge nytt forsikringsselskap?

Levér skiltene, spar penger

Levér skiltene, spar penger

  1. Slik bytter du selskap

Ved hjelp av Forsikringsavtaleloven kan forsikringsselskapene holde på deg som kunde for ett år av gangen. Dermed er du avskåret fra å bytte selskap dersom du skulle få tilbud om en rimeligere forsikring fra et annet selskap før du har hovedforfall.

Men ved å levere skiltene til Biltilsynet, kan du enkelt omgå lovens begrensning - uten å bryte loven.

Lever skiltene, si opp forsikringen og tegn ny

For leverer du skiltene hos Biltilsynet og ber om å få en bekreftelse på at bilen din er avskiltet, har du - i følge forsikringsavtaleloven - gyldig grunn til å si opp forsikringsavtalen før forfall. Det gjør du ved å fremlegge kvitteringen for ditt forsikringsselskap, og si at du ønsker å si opp forsikringen fordi du har avskiltet bilen.

Deretter tar du kontakt med ditt nye forsikringsselskap og sier at du skal registrere en bil og at du derfor må ha forsikring. Når det er ordnet er det bare å hente de gamle skiltene - og nyte tanken på at du akkurat har byttet forsikringsselskap og spart penger i prosessen.

Detaljert fremgangsmåte finner du her.

Premie tilbakebetales

Foruten den rene gevinsten du får som en følge av lavere premie, har du også krav på å få utbetalt restbeløpet av premien du allerede har betalt til ditt forrige selskap. Når du betaler forsikringspremien betaler du nemlig for ett år av gangen, og sier du opp forsikringen etter et halvt år har du krav på å få tilbakebetalt den delen av premien som du ikke har "benyttet".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen feller?

Å gjøre dette er naturlig nok å benytte seg av et smutthull i loven, men det er fullstendig lovlig og du risikerer ingen straff. Er du svært uheldig kan du imidlertid miste retten til tilbakebetaling av ditt tilgodehavende hos forsikringsselskapet som har blitt oppsagt. Likevel er det svært lite trolig at dette vil skje, for selskapet må bevise at du har gjort dette for å slippe unna regelen om oppsigelse av forsikring ved forfall - og det er både arbeidskrevende og vanskelig for selskapet.

Heller ikke hos Biltilsynet kan du gå i noen feller. Skiltene oppbevarer de nemlig i opptil ett halvt år uten kostnad for deg. Det betyr at operasjonen med å levere skiltene, og hente dem igjen er gratis for deg som kunde. Det eneste som kan by på problemer er at forsikringsselskapet er trege med å si opp forsikringen og gi beskjed til Biltilsynet. For uten at din gamle forsikring er fjernet fra Autosys (Biltilsynets dataanlegg) får du ikke tegnet noen ny forsikring. Det er også viktig å være klar over at enkelte forsikringsselskaper kan nekte å opprette et kundeforhold til deg, dersom de får nyss i at du har levert skiltene for å unngå regelen om hovedforfall.

Relaterte artikler

  • Forbered deg på dyrere bilforsikring

  • Her klager du på forsikringen