<strong>REGISTRER DEG:</strong> Vil du at årsavgiften skal trekkes direkte eller at fakturaen skal komme rett i nettbanken din, må du registrere deg innen 30. januar, varsler Tollvesenet. Foto: Stine Okkelmo
REGISTRER DEG: Vil du at årsavgiften skal trekkes direkte eller at fakturaen skal komme rett i nettbanken din, må du registrere deg innen 30. januar, varsler Tollvesenet. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Lettere å huske?

Fristen for å få årsavgiften rett i nettbanken, går snart ut.

Fristen for å betale årsavgiften på bilen er 21. mars. Men hvert år er det hundretusener som betaler for sent, noe som fører til tilleggsavgifter på 250 kroner for de aller fleste. Og har du ikke orden på sakene, risikerer du at du ikke får nytt oblat i løpet av sommeren. Uten oblat etter midten av august, kan skiltene klippes på kjøretøyet.

Midt i mai i fjor, viste betalingsstatistikkene fra Tollvesenet at hele 308.005 krav ikke var betalt innen 22. mars. Det tilsvarte 9,3 prosent av de som mottok kravene i hovedutsendingen.

Finnmarkinger var de tregeste betalerne i fjor

Lettere å huske elektronisk?

Mange kan ha lettere for å huske viktige regninger om de kommer rett i nettbanken. Og det er mulig å få årsavgiften som efaktura. Da kommer fakturaen inn i nettbanken, og vanligvis får du også en påminnelse per epost.

For å få en avtale om efaktura for årsavgiften, velger du Tollvesenet - Årsavgift fra listen over bedrifter som tilbyr efaktura. Du gjør det i nettbanken, eller på nettsiden efaktura.no. Du må ha nettbank for å få efaktura, og bileier må være den samme som den som benytter nettbanken efakturaen registeres på.

Er du ekstra redd for å glemme, kan du også velge avtalegiro. Da blir du automatisk belastet på forfallsdato. Det er heller ikke et krav om at du har nettbankavtale, for å få avtalegiro. Ta kontakt med banken din, eller inngå avtalen i nettbanken. Ved registrering må du ha kid-nummeret knyttet til kjøretøyet. Det finner du på fakturaen, eller du kan generere det med Tollvesenets verktøy, som du finner her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For begge disse variantene gjelder det at du må melde din interesse innen 30. januar. Rekker du ikke det, gjelder ikke avtalene før ved neste års forfall. Har du en slik avtale, må den imidlertid ikke fornyes hvert år.

Du vil kun motta krav på kjøretøy du er registrert eier av per 01.01 i avgiftsåret.

Slik slipper du unna årsavgiften

Årets avgifter

Årsavgiften på bil under 7.500 kg, inkludert kjøretøy med røde prøveskilter, er 2.840 kroner opplyser Toll.no på sine nettsider. Dersom bilen går på diesel, men ikke har partikkelfilter, er årsavgiften på 3.305 kroner. Motorsykkelen koster 1.735 kroner, mens campingvogn og tilhenger over 350 kilo koster 1.065.

Betaler du for sent, påløper en tilleggsavgift på 250 kroner.

Også på elbil må du betale årsavgift. Men den er kun på 400 kroner, tilsvarende satsen for moped, traktor, taxi og elbil, med flere. De som betaler disse avgiftene for sent, får tilleggsavgift på 50 kroner.

Endelig kan du betale omregistreringsavgiften i kassen

Dyrere? Alt om bilavgiftene i 2011