Slik så det ut da vi satte en røykmaskin i bilen. Vi åpnet også panseret, for å se om det kom røyk ut i motorrommet. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Slik så det ut da vi satte en røykmaskin i bilen. Vi åpnet også panseret, for å se om det kom røyk ut i motorrommet. Foto: Gaute Beckett HolmsletVis mer

Lekkasjesøk med røykmaskin

Når bilen din tar inn vann, er det lov å være kreativ for å lokalisere lekkasjen.

Det er vår, temperaturen stiger og sola varmer. Det er fint for de fleste, men for noen kan våren være ekstra avslørende. Som for undertegnede.

Les også: Slik blir du kvitt dugg på ruta.

I fjor oppdagde jeg at bilen vår, en Ford Fiesta 97-modell, tok inn vann. Løsningen ble håndklær på gulvet for å samle opp vannet. Jeg var innom noen verksteder, men alle sa det ville bli dyrt å finne lekkasjen fordi det var tidkrevende arbeid.

Så kom vinter og minusgrader, og skjulte det våte elementet.

Det lukter røyk

Nå er det vår, og problemet er tilbake. Heldigvis er det kort vei til kunnskap i DinSide-redaksjonen, og motorredaktør Fred Magne Skillebæk lanserte en idé han hadde sett et sted før: Fylle bilen med røyk for å finne lekkasjen.

Vi i DinSide liker jo å teste ulike metoder som kan gjøre livet enklere for forbrukere, men her var vi solgt allerede ved "fylle bilen med røyk".

Les også: Disse bilene betyr trøbbel.

Tanken er for så vidt enkel. Fyll bilen med så mye røyk at det oppstår trykk, og se hvor røyken kommer ut. Der røyken kommer ut kan det også komme vann inn.

Billig lekkasjesøk

Dette er en metode som ikke trenger koste skjorta. I vårt tilfelle kjente vi noen fotografer som hadde en røykmaskin til studiobruk, og vi fikk låne maskinen i noen timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet kan du se i videoen øverst på siden.

Lekkasjesøket trenger ikke ta lang tid. Vi brukte noen timer, men da skulle ting filmes, gjerne to og tre ganger, for å kunne dele det med dere lesere. Uten kamera burde søket være unnagjort på en time eller mindre.

Les også: Vi har pristestet årets sommerdekk.

Slik så det ut da vi satte en røykmaskin i bilen. Vi åpnet også panseret, for å se om det kom røyk ut i motorrommet. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Slik så det ut da vi satte en røykmaskin i bilen. Vi åpnet også panseret, for å se om det kom røyk ut i motorrommet. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Ting du må huske på hvis du skal prøve dette selv:

  • Bruk røykvæske som gir luktfri røyk. Det er bra å finne lekkasjen, men ikke hvis det du må ofre er luftkvaliteten i bilen.
  • Skalk alle luker. Steng luftinntaket, lukk vinduer og pass på at alle dører er helt igjen.
  • Røykmaskiner trenger strøm, og det betyr to ting. 1. Du må utføre lekkasjesøket i nærheten av en stikkontakt. 2. Du må ta maskinen inn gjennom to forskjellige dører, for å eliminere at det er strømkabelen som sørger for lekkasjene.
  • Ring brannvesenet og si ifra - det er kjipt å få blålys og sirener på besøk. Avtal gjerne at du ringer og gir beskjed når du er ferdig.
  • Les røykmaskinens bruksanvisning nøye. Ofte er det visse avstandskrav som kan være greie å vite. For eksempel blir røykmaskinens munnstykke ganske varmt.

Hva kan du spare?

Som vanlig er det penger å spare på å gjøre ting selv, men det er heller ikke risikofritt. Selv om du finner en lekkasje er det ikke sikkert det er der problemet ligger. Da kan du med andre ord ende opp med å betale for reparasjoner som strengt tatt ikke var nødvendige.

Mekanikere har gjerne årevis med erfaring, så deres vurdering vil nok være bedre enn din egen.

Les også: Lei av lekk bil og vurdere å kjøpe ny? Vi har testet nye Golf GTI.

Å finne ut hvor mye man kan spare på å utføre en slik røyktest som vi gjorde, er tilnærmet umulig. Verkstedene opererer på timebasis, og det er umulig å gi en cirkapris på et lekkasjesøk. Men vi gjorde et forsøk likevel, og kontaktet Ford-forhandler Bilia.

– Vi tar 800 kroner for en diagnosetime. Har vi ikke funnet lekkasjen til da, så kontakter vi kunden og avtaler nærmere - for eksempel videre diagnostisering, sier teknikercoach Jon Anders Sletta ved Bilia Økern.

Bruker lignende metode

Han har ikke hørt om bruk av røykmaskin i lekkasjesøk, men synes det høres interessant ut. Mye av den samme teorien brukes også i deres egne metoder.

– Vi bruker vann, og eventuelt lekkasjesøker. Lekkasjesøker er skum som vi sprayer på utsiden av bilen, og så sitter vi inne i bilen og blåser med trykkluft. Der skummet blåser bort kommer det sannsynligvis også vann inn, sier Sletta.

– Vi fant lekkasjer på begge dørene, og går ut i fra at det kan dreie seg om dårlige pakninger. Hvor mye kan vi ha spart på å gjøre lekkasjesøket selv?

– Du sparer i alle fall 800 kroner, siden det er det vi tar for diagnosetimen, sier Sletta.

I videoen øverst på siden tar vi opp litt av fordelene og ulempene ved lekkasjesøk med røyk.

Selv om du likevel skulle velge å ta med bilen til verksted etter en slik test, har den ikke vært helt unyttig. Vi vil tro at mekanikerne kan bruke erfaringene du høstet til å finne feilen fortere.

Sier du at du vet at det er lekkasje fra dørene, som i vårt tilfelle, vet mekanikerne i det minste hvor de kan begynne. Og kanskje klarer de da å finne ut av det fortere, og dermed spare deg for penger.

Og hvis ikke har du i alle fall fått fylt bilen din med røyk. Det er ganske gøy i seg selv.