<strong><b>UTLEIER:</strong></b> Smari Rafn Haraldsson forteller at det er flest utenlandske turister som kommer og leier bobiler. Det er smart å leie før man kjøper, mener han.  Foto: Fred Magne Skillebæk
UTLEIER: Smari Rafn Haraldsson forteller at det er flest utenlandske turister som kommer og leier bobiler. Det er smart å leie før man kjøper, mener han. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Leie bobil?

Det er fullt mulig å feriere i bobil uten å kjøpe. Leiemarkedet har mye å by på.

Publisert
Sist oppdatert

Salget av bobiler har tatt av de siste årene. Interessen er tydelig økende for friheten disse gir, men for mange kan det være en like god løsning å leie som å eie.

Også for de som vurderer å kjøpe kan det være en god løsning å leie først.

Det beste grunnlaget til å velge riktig bil får man gjennom egen erfaring.

Her finner du bobiler til leie

På finn.no er det lett å finne biler som leies ut, både for kortere og lengre perioder. Mange er private utleiere, andre er forhandlere. Så finnes det de som lever kun av utleie av bobiler på heltid, som McRent på Jessheim.

- I høysesongen kunne vi leid ut mange flere biler, sier Smari Rafn Haraldsson, som driver McRent Oslo AS. I år har han 39 biler i garasjen, noe som er mye i vinterhalåret, men for få i høysesongen.

Haraldsson forteller at det stort sett er utenlandske turister som kommer og leier biler om sommeren. Noen kjører til Norge med egen bil, mens andre flyr til Gardermoen.

Camping eller glamping?

Fallgruver

Det er i grunnen lite uhell og ulykker, forteller Haraldsson til Dinside. De fleste skader handler om bytte av venstre speil. Det stikker lenger ut enn mange er vant til.

Overhenget bak er også en utfordring for noen, men det er generelt snakk om få skader, ifølge Haraldsson.

Det er også når uhellet først er ute at det er forskjeller mellom private utleiere og firmaer, for hva når uhellet er ute med en privat bil - hvem skal du ringe?

Utleieselskapene har som regel strømlinjeformede løsninger. Ved privatleie må det ofte improviseres langt mer, og da går dyrebar ferietid

Er du NAF-medlem er det verdt å merke seg at medlemskapet ikke følger bilen, men eieren. Det betyr at du har rett til bistand også når du kjører leiebil.

Bobilsalget tar av

Leie i utlandet?

Skal du til utlandet og eksempelvis følge Tour de France, kan det være lurt å leie bil nærmere åstedet. Kjør din egen bil ned, eller ta fly. Lei så en egnet bil, og du tar deg snart i å stå ved veikanten med det norske flagget og heie på de norske deltakerne, som i år er begrenset til Alexander Kristoff.

Se hvordan Wenche og Vegard følger Tour de France

Skal du feriere i Norge, så leier du bil på hjemmebane.

Prisene er varierende, men ønsker du en indikasjon på prisnivået, kan du sjekke ut McRents prisoverikt.

Noen andre punkt du bør sjekke:

Sjekk hvor tung bil du har lov å kjøre. Førerkort klasse B gjelder for bil med tillatt totalvekt opp til 3.500 kg, mens du med C1 har lov til å kjøre bil med tillatt totalvekt på 7.500 kg.
Sjekk deretter egenvekten på bobilen.

Mange har mulighet for veldig lite nyttelast. Veier bilen 3000 kg, og totalvekten maksimalt kan være 3.500, så har du 500 kg å gå på. Dette inkluderer vekten på alle passasjerene.

Leier du privat, så bør du sjekke at utleier har tegnet forsikring som gjelder for utleie. Avtal også egenandelen ved eventuelle skader, samt hvor mange kilometer leien inkluderer.
Vær ute i god tid. Det gir deg større utvalg, og mindre mulighet for at bilene er utleid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer