Leie bil i ferien? Slik får du en vellykket tur!

10 tips for bilferie med barn - og 10 tips for par-ferien.

<B>DYREBAR LAST:</B> Husk å pakke riktig før du legger ut på tur. Tunge ting skal nederst og inn til seteryggen. Foto: ALL OVER PRESS
DYREBAR LAST: Husk å pakke riktig før du legger ut på tur. Tunge ting skal nederst og inn til seteryggen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart skal mange nordmenn feriere med bil. Vil du sørge for at sommeren blir en god opplevelse, er det greit å ta med seg noen tips på veien. Her er noen forholdsregler når du skal leie bil.

Bilferie med barn

1. Vær ute i god tid for å bestille bil. Har du behov for ekstra plass til bagasje eller ønsker en romslig modell, bør du være tidlig ute. De største bilene går ofte først.

2. Vær nøye med hva som er inkludert i leieforholdet når du sammenlikner priser. Ofte kan den rimeligste løsningen bli dyrest til slutt. Sjekk begrensninger på kilometer og forsikring.

3. Er ikke forsikringen god nok kan dette få store konsekvenser for familieøkonomien i etterkant av ferien. Sjekk at du er godt dekket enten gjennom utleier eller privat reiseforsikring. Flere utleiesteder tilbyr egen personforsikring med leiebilen.

4. Sjekk nøye hvor plasseringen av utleieselskapet er. I mange tilfeller kan utleier ligge et stykke unna flyplassen. Mange utleieselskaper har da en egen shuttlebuss som frakter deg dit.

5. Trenger du å leie et barnesete, er det viktig å oppgi alder, vekt og høyde på barna når du bestiller. Sjekk at avtalen inneholder merknader om at barnesetet leveres sammen med bilen.

VISUELL SJEKK: Når du får utdelt bilen, må du sjekke om den har skader fra før. I så fall må du sørge for at dette er notert på skjemaet før du legger avgårde. Foto: COLOURBOX
VISUELL SJEKK: Når du får utdelt bilen, må du sjekke om den har skader fra før. I så fall må du sørge for at dette er notert på skjemaet før du legger avgårde. Foto: COLOURBOX Vis mer6. Har du spesialbehov eller ønsker som ISOFIX/bakovervendt barnesete, må du spesifisere dette. Ofte er ikke dette tilgjengelig i høysesongen.

7. Sjekk om du kan du få ekstra goder gjennom å ha et fordelskort. Enkelte bilutleiefirmaer har egne skranker for sine lojalitetskunder - noe som garanterer mindre kø.

8. Er det mulig å leie trådløst nett i bilen? Noem bilutleieselskaper tilbyr dette. Garantert ro i baksetet!

9. Reis komfortabelt. Pass på at du har pakket bilen riktig, og at bagasjen ikke flyter rundt i bilen.

10. Skap gode minner gjennom enkle aktiviteter i bilen for liten og for stor.

LES OGSÅ: Pass deg for depositumsfella.

Ferie for par

1. Lei GPS sammen med bilen for sikker og effektiv adkomst. Alternativt er det mye hjelp i et godt kart.

2. Spør i skranken om bilutleieren kan tipse om severdigheter og opplevelser langs veien. Lokalkunnskapen om hva som skjer på din rute er ofte god.

3. Leier du bil i Sør-Europa, bør du vurdere ekstra forsikring for redusert egenandel. Her er det få som legger igjen lapp på ruta om de dulter borti deg på parkeringsplassen ...

4. Tenk etter om du trenger bilen fra flyplassen eller om dere kan hente ut bilen i sentrum. Ofte er det penger å spare på å hente ved kontoret i sentrum.

5. Vær nøye med hva som er inkludert i leieforholdet når du sammenlikner priser. Ofte er den rimligste løsningen dyrere til slutt. Sjekk begrensninger på kilometer og forsikring.

6. Sjekk nøye hvor plasseringen av utleieselskapet er. I mange tilfeller kan utleier ligge et stykke unna ankomststeder som flyplass.

7. Sjekk om du kan du få ekstra goder gjennom å ha et fordelskort. Enkelte bilutleiefirmaer har egne skranker for sine lojalitetskunder som garanterer mindre kø.

8. Er det mulig å leie trådløst nett i bilen? Enkelte bilutleieselskaper tilbyr dette.

9. Reis komfortabelt, det er mye å se langs veien så bruk tiden. Stopp, ta pauser og nyt.

10. Benytt anledingen til å leie drømmebilen!

BILFERIE? Her er Verdens mest fantastiske veistrekninger

Tips for leiebil-køen

Er målet å komme raskest mulig avgårde, kan dette være gode tips å ta med seg på veien:

1. Sørg for at du er fordelskunde hos din bilutleier. Ofte kan du kreve at din utleieavtale er ferdig printet med all info slik at du kun viser førerkortet ditt og signerer i skranken. Her kan du også legge inn ditt favorittmerke, preferanser på forsikring og annet som er viktig for din reise.

2. Husk å oppgi ditt flightnummer til de ansatte på utleiestasjonen slik at de er til stede om flyet ditt er forsinket.

MUST HAVE: En GPS er alltid lurt når du kjører på ukjente veier. Foto: Colourbox.com
MUST HAVE: En GPS er alltid lurt når du kjører på ukjente veier. Foto: Colourbox.com Vis mer3. Ta med en egen GPS eller lei en sammen med bilen. Da slipper du å kaste bort unødvendig tid på å kjøre feil.

4. Er leien din relatert til jobben din, bør du sjekke om dere har en firmaavtale. Kostnadene er lette å kalkulere da avtalebetingelsene allerede er klare.

5. Last ned appen til ditt bilutleieselskap. Her kan du gjøre reservasjoner, mens du er på farten, fra tog eller til fly.

LES OGSÅ: Ikke alle spanske bilutleiefirmaer har rent mel i posen

Her er NAFs råd ved leie av bil

NAF har i samarbeid med søsterorganisasjonene satt opp en liste med råd du bør følge.

 • Pass på å ha med førerkort og kredittkort slik at bilen kan utleveres til deg.
 • Sjekk prisen nøye.
 • Sjekk kontrakten nøye.
 • Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade.
 • Pass på at det settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet.
 • Hvis flere skal kjøre bilen, må navn på samtlige førere oppgis.
 • Gjør deg kjent med hva slags drivstoff bilen bruker og om tanken skal fylles opp før tilbakelevering.
 • Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade.
 • Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering./li>
 • Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for eventuelle skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted.

LES OGSÅ: Kredittkort kan gi gode rabatter