Leie av båt, ikke for de uinnvidde

Hvis du aldri har satt dine ben i en båt, bør du ikke bli overrasket om du blir nektet å leie båt. De forskjellige utleierne stiller forskjellige krav til dine ferdigheter. Noen tilbyr også opplæring til landkrabbene blant oss.

Klarer du å seile denne båten? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Oslo Båtutleie

Oslo Båtutleie har ingen formaliserte rutiner for å undersøke om du er kompetent til å føre båt eller ei. Er de i tvil om dine ferdigheter tar de deg med på en liten praktisk prøve.

Ønsker du opplæring? Oslo Båtutleie har ingen egne kurs, men er behjelpelig med å finne et som passer ditt behov. Prisen avhenger av hva du ønsker å lære.

Norsk båt og hytteutleie

Heller ikke denne aktøren har standardisert testing av leietageren. Men du vil bli tatt med på en prøvetur for å vise at du er i stand til å navigere den aktuelle båten.

Har du liten eller ingen båterfaring kan Norsk båt og hytteutleie i noen tilfeller tilby opplæring og ”fadderordninger”.

Albatross Yacht Charter


Hos Albatross er det egenerklæring som teller. Du kan få tilsendt et skjema som vil bli vurdert av utleier før du kan kaste loss. Husk at det har liten hensikt å lyve på seg ferdigheter du ikke besitter: Gir du uriktige opplysninger vil dette først og fremst ramme deg selv, blant annet kan forsikringen bortfalle.

Normar Adventure


Normar Adventure stiller strenge krav til sine leietagere, noe som i hovedsak begrunnes med at firmaet kun leier ut større båter (30 – 50 fot).

For å leie båt hos Normar må du kunne fremlegge papirer på relevante maritime kurs du har gjennomført. Mangler du formell kompetanse kan det holde med en egenerklæring. Da bør du imidlertid også ha referanser som bekrefter dine ferdigheter.

Normar har også et kurstilbud for de uinnvidde. For 6.500 – 7.000 kroner får du seks dagers opplæring. Kombinerer du opplæringen med en liten klype praksis blir du kvalifisert til å leie båt.

Heitmann Seilcharter

Som Normar Adventure, leier Heitmann også ut større seilbåter. Kravene er derfor strenge.

Helst bør du ha papirene i orden. Er du papirløs kan du slippe unna med en egenerklæring. Denne bør imidlertid inneholde referanser som bekrefter at du vet forskjell på storseil og fokk.

Heitmann har dessuten egen seilskole som arrangerer kurs for både nybegynnere og viderekommende. Kursene holdes i helgen, og koster mellom 3.000 og 3.500 kroner.

SeaAction

Tønsbergsbaserte SeaAction stiller ingen formelle krav til kyndigheten din. Men alle blir invitert med på en liten samtale, der målet er å bekrefte din smule maritime kompetanse. Hvor mye som kreves er avhengig av hva slags båt du ønsker å leie.

SeaAction ønsker også å ta deg med på en svipptur til sjøs med den aktuelle båten. Motivasjonen er imidlertid i like stor grad å lære deg båten å kjenne, som å teste dine ferdigheter.