Lei av bilbransjens miljø-bløffing

Forbrukerombudet er irritert på bilannonsørene. Se hvorfor.

I takt med nordmenns økte miljøbevissthet, prydes stadig flere bilannonser med uttrykk som "Miljøvennlig", "Miljøvinner", "Grønn" og "Renere".

 • Se annonser med mer eller mindre tvilsomme miljøpåstander.
 • Den norske Toyota-importøren har til og med tatt sjansen på å hevde at Prius er "Verdens mest miljøvennlige bil". Som et motsvar har Smart-importøren servert følgende påstand: Vil du gi inntrykk av at du er opptatt av miljøet, velger du Toyota Prius. Er du opptatt av miljøet velger du Smart fortwo".

  - Kan forvirre publikum

  GRØNN?: Subaru mener at modellen Outback har grønn profil, til tross for 2,5-liters motor, firehjulsdrift, automatgir og et CO2-utslipp på 207 g/km.
  GRØNN?: Subaru mener at modellen Outback har grønn profil, til tross for 2,5-liters motor, firehjulsdrift, automatgir og et CO2-utslipp på 207 g/km. Vis mer

  Lei av bilbransjens miljø-bløffing

  1. Eksempler på miljøfokus i bilmarkedsføring
  NATURDRIFT?: Saab påstår at produsentens bioetanol-modeller er "Drevet av naturen".
  NATURDRIFT?: Saab påstår at produsentens bioetanol-modeller er "Drevet av naturen". Vis mer


  Den voldsomme miljøfokuset bekymrer Forbrukerombudet. Ombudet mener at den inflatoriske bruken av miljøpåstander kan forvirre publikum og i verste fall føre til at bilkunder ender opp med å velge bil på gale premisser.

  Derfor vil ombudet i løpet av sommeren utarbeide retningslinjer for bruk av miljøpåstander, i samarbeid med bilbransjen selv, Vegdirektoratet og utvalgte miljøorganisasjoner. Målet er at forbrukerne skal kunne stole på at miljøpåstander i bilannonser holder vann.

  - Skal kunne dokumenteres

  Seksjonssjef i Forbrukerombudet, Bente Øverli, kan fortelle at markedsføringsloven blant annet stiller krav om at påstander i sammenheng med markedsføring skal kunne dokumenteres. Loven innebærer også et forbud mot villedende markedsføring.

  Etter det vi kjenner til, vil det kunne tolkes som villedende markedsføring om en bilimportør eller -forhandler velger å fremheve lave CO2-utslipp - uten å nevne noe om høye NOx- og partikkelutslipp - eller omvendt.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Forbrukerombudet håper å få nye retningslinjer klare i løpet av sommeren.

 • Her finner du eksempler på bilannonser med mer eller mindre tvilsomme miljøpåstander.
 • Relaterte artikler:

 • Farlig ESP-bløff fra Subaru
 • Toyotas kollisjonspute-bløff