Lei av å stadig få høye regninger på bompasseringene dine?

Du kan spare opptil 50 prosent på kjøreturen gjennom bommen!

<b>ANBEFALER:</b> Toril Lie i Vegdirektoratet anbefaler alle å gå til anskaffelse av autoPASS.  Foto: NTB scanpix
ANBEFALER: Toril Lie i Vegdirektoratet anbefaler alle å gå til anskaffelse av autoPASS. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En typisk gjennomsnittlig familie frakter minst et barn til barnehage eller skole før jobb hver dag. Flere bompasseringer betyr flere kostnader, men her er det mye å spare om en er litt oppmerksom!

Ellen Njarga, som bor like utenfor bommen ved Fåberg, må passere den minst to ganger om dagen for å kjøre til barnehagen. Familien Njargas veinett benytter seg av Gausdalsvegen vegfinans, hvor de har muligheten til å forhåndsbetale opp til 7.350 kroner.

Ellen Njarga kjører ofte igjennom bommen, og sparer mye penger på forhåndsbetaling.  Foto: Berit Njarga
Ellen Njarga kjører ofte igjennom bommen, og sparer mye penger på forhåndsbetaling. Foto: Berit Njarga Vis mer

Dette gir dem en rabatt på 50 prosent på deres passeringer, hvilket vil halvere deres utgifter på bompasseringer.

Skulle du ikke ha mulighet til å legge ut 7.350 kroner, som er eksempelet her, tilbyr de fleste bomselskapene andre rabatt løsninger også. Da henholdsvis på 20, 30 og 40 prosent, og til andre regulerte priser.

Eksempelet til Njarga er det mange av, hele 27 av landets 60 bomringer tilbyr opptil 50 prosent ved forskuddsbetaling.

I Norge er det allerede omlag 2 millioner registrerte autopassbrukere, hvilket gjelder både lette og tunge kjøretøy. Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå, at det er i overkant av 3 millioner kjøretøy for motorvei registrert i 2014.

Les også: Nye avgifter vil gi billigere biler

Ser en bort fra de omlag 50.000 elbilene, er det altså mange som betaler unødvendig mye i bompenger. Å benytte seg av Autopass er nemlig adskillig mer lønnsomt.

FULGTE IKKE ETTER Ikke alle fulgte med over til autopassbruken når det ble slutt på de manuelle betalingsstasjonene. Foto: Kristin Sørdal
FULGTE IKKE ETTER Ikke alle fulgte med over til autopassbruken når det ble slutt på de manuelle betalingsstasjonene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Dette kan du spare (Tallene er regnet ut fra antatt en passering, en vei daglig på biler under 3.500 kg og kan kun sees på som et eksempel.)
StrekningUten autopassMed autopass *Årlig pendling uten autopass**Årlig pendling med autopassSparte kr
Moelv - Gardemoen117 kr105 kr (10% rabatt)26.910kr24.150kr2.760kr
Trondheim - Stjerdal72 kr36 kr (50% rabatt)16.560kr8.280kr8.280kr
*) Eksempel gitt med høyst mulig rabattprosent. **) Gitt 230 virkedager pendling


Lønnsomt
Toril Lie i Vegdirektoratet forteller at det er lønnsomt med avtaletrekk og gående avtaler.

- Spesielt om du kjører mye igjennom bommer er det mye å spare. Takst og rabatt for bombrikke varierer fra selskap til selskap. En brikke koster 200 kroner i depositum, og dette får du igjen om du skulle ønske å levere den tilbake, men de fleste tjener jo inn igjen disse 200 kroner ganske raskt i rabatter.

En brikke koster 200 kroner i depositum, og dette får du igjen skulle ønske å levere den tilbake, men de fleste tjener jo inn igjen disse 200 kronene ganske raskt i rabatter.

Sparer tusener

Videre kan hun fortelle at en kan spare tusenvis av kroner om en er litt oppmerksom og gjør jobben før en starter en eventuell pendlertilværelse.

- I mange tilfeller må en over flere distrikter og bomselskaper, og noen selskap gir høyere rabatt til brikker med lokal avtale. Da kan man inngå en såkalt tilleggsavtale for AutoPASS brikken med et lokalt bomselskap, som sørger for å hjelpe deg litt på vei, avslutter Lie.

Les også: Denne dingsen gjør arbeidskjøringen mye lettere å spore