Uberettiget moms på påkostninger

Leasing-kunder kan ha betalt millioner for mye

I flere år har leasing-selskapene lagt moms på regningen for såkalt påkost når kunder leverer tilbake leasingbilen. Dette har de ikke lov til. Leasing-kundene kan ha betalt mange hundre millioner kroner for mye.

IKKE MOMS: – Du skal ikke betale moms på såkalte påkost som leasing-selskapet beregner seg for ekstra slitasje eller mangler når du leverer tilbake leasing-bilen, sier leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen. Det har Forbrukerrådet og skattemyndighetene nå bekreftet. Foto: Rune Korsvoll
IKKE MOMS: – Du skal ikke betale moms på såkalte påkost som leasing-selskapet beregner seg for ekstra slitasje eller mangler når du leverer tilbake leasing-bilen, sier leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen. Det har Forbrukerrådet og skattemyndighetene nå bekreftet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Det er Forbrukerrådet og skattemyndighetene som nå har vurdert praksisen ved tilbakelevering av leasingbiler.

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet bekrefter til Dinside at de nå har fått en uttalelse fra skattemyndighetene om at leasing-kunder ikke skal betale moms på påkost som selskapet beregner seg.

Påkost er slitasje eller mangler ved bilen, utover normal slitasje, som du må betale for når leasing-perioden avsluttes.

Ikke moms

Praksisen med å beregne moms på påkost har pågått over mange år. Det betyr at leasing-kunder sannsynligvis har betalt moms for flere hundre millioner kroner som leasing-selskapene ikke skulle beregnet seg.

Dagbladet skrev tidligere i sommer om hva du ikke skal betale for og hva du må regne med å måtte betale for når en leasingbil leveres tilbake.

Her ble null moms på påkost nevnt spesielt.

NORMAL SLITASJE: Bilforhandleren kan ikke gi deg påkost for normal slitasje. NAF tester alle biler for Leaseplan og Autolease etter endt leie, og vet hva du må og ikke må betale for. Foto: Rune Korsvoll
NORMAL SLITASJE: Bilforhandleren kan ikke gi deg påkost for normal slitasje. NAF tester alle biler for Leaseplan og Autolease etter endt leie, og vet hva du må og ikke må betale for. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Ikke godta uten videre

– Du skal ikke godta påkost du får etter endt leasing-periode uten videre. Du skal blant annet ikke betale moms på en påkost-regning fra forhandleren. Vi har sett at noen forhandlere forsøker å hente inn igjen tap etter en feilsatt bruktverdi på denne måten, sa leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen til Dagbladet og Dinside.

Kundene reagerer

Etter dette fikk vi flere tilbakemeldinger fra kunder som hadde fått moms på regningen sin.

Vi fikk også reaksjoner fra flere i leasing-bransjen som mente at kunder skulle betale moms på de reparasjonene og utbedringene som selskapet må gjøre.

Nå har altså skattemyndighetene kommet til motsatt konklusjon. Nøyaktig hvor mange millioner kroner det er snakk om i for mye moms, er usikkert. Om selskapene blir nødt til å betale pengene tilbake til kundene, vet vi ikke på nåværende tidspunkt.

Forbrukerrådet: - Betal tilbake!

KLAR TALE: - Leasingselskapene må sjekke opp dette, og kundene må kreve å få tilbake pengene, sier seniorrådgiver Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet
KLAR TALE: - Leasingselskapene må sjekke opp dette, og kundene må kreve å få tilbake pengene, sier seniorrådgiver Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Forbrukerrådet ber nå leasingselskapene betale tilbake momsen til kundene sine.

- Skattedirektoratet har nå bekreftet overfor oss at det ikke skal betales moms på påkost. Vi har ingen formening om omfanget av dette, men Forbrukerrådet ber nå leasing-selskapene gå tilbake i sine arkiver for å sjekke dette, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

- Vår oppfatning er at de kundene som har fått regninger der det er påført moms, bør kunne kreve å få disse pengene tilbake. De har betalt mer enn de skulle, sier han til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!