Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Last bilen riktig

Sørg for å gjøre tingene riktig når du laster bilen og drar på ferie.

Du bør tenke deg godt om før du hiver store mengder med gjenstander inn i bilen når du drar på ferie. Å laste riktig kan i ytterste konsekvens være et spørsmål om liv og død.

Det er først og fremst to årsaker til at du skal være nøye med å plassere tunge gjenstander hensiktsmessig i bilen.

Løse gjenstander i kupeen

For det første må du sørge for at tunge gjenstander er sikret forsvarlig så de ikke skader de reisende. Dette er viktigere enn mange kanskje tror. Selv forholdsvis lette gjenstander kan bli livsfarlige prosjektiler i en kollisjon. Unngå derfor løse gjenstander med betydelig vekt i kupeen. Spesielt hattehyllen er farlig, med tanke på hodene og nakkene til de som sitter i baksetet.

Eksempler på ting som kan være farlige når de ikke er sikret tilstrekkelig er kjølebagger, cd-spillere, laptopper, bagger og drikkeflasker

Tunge gjenstander i bagasjerommet

Løse gjenstander er ikke bare farlig i kupeen. Tunge gjenstander bør også sikres i lasterommet, slik at de ikke får akselerert mot seteryggen i en kollisjon og utgjøre en trussel for baksetepassasjerene på den andre siden. Løse gjenstander som forflytter seg i lasterommet i svinger eller under kritiske manøvere kan også gi kast og forrykke balansen i bilen.

Plasser vekten på rett sted

Tunge bagger og sekker bør plasseres helt inntil seteryggen
Tunge bagger og sekker bør plasseres helt inntil seteryggen Vis mer


Den andre hovedårsaken til at det er viktig å være bevisst hvordan du plasserer tung last i bilen er at det påvirker kjøreegenskapene i sin allmennhet. Det meste av den ekstra vekten du laster inn i bilen havner på bakhjulene. Dette gir en annen balanse i bilen og gjør at den oppfører seg potensielt svært annerledes i svinger og under nedbremsning.

Dette motvirker du ved å legge den tyngste lasten lengst inn mot midten av bilen, så lavt som mulig. Du laster altså de tyngste gjenstandene først og lengst inn i bagasjerommet.

Dersom du også bruker baksetene som lasterom bør du også sørge for å enten sikre gjenstandene med sikkerhetsbeltene eller plassere dem på gulvet helt inntil forsetene.

Ikke last for mye

Rent generelt er det også viktig å ikke laste for mye. Selv om man kan motvirke noe av den økte vektens ulemper, påvirkes kjøreegenskapene likevel i noen grad, avhengig av hvor mye du laster. Sjekk hvor høy nyttelast bilen din er godkjent for og respekter denne grensen. Denne vektgrensen kan i en del tilfeller være overraskende lav og ikke inkludere mer enn fem voksne og litt bagasje.

Forsiktig med taklast

Pass på at du ikke har for mye i takboksen Foto: DINSIDE
Pass på at du ikke har for mye i takboksen Foto: DINSIDE Vis mer


Dersom du laster på taket på en eller annen måte, bør du også sjekke hvor mye vekt du har lov å ha der, både i forhold til bilen, men også eventuelt takboksen eller skiboksen. Vi vil uansett anbefale så lite som overhodet mulig på taket. 5 kilo på taket merkes veldig mye bedre enn tilsvarende i bagasjerommet.

Sjekk støtdemperne

Med en bil som er langt tyngre enn vanlig er det også ekstra viktig å sjekke av støtdempere og fjærer er i forsvarlig stand. Mange kjører med slitte støtdempere og det gjør bilen ekstra følsom for vektøkning.

Øk lufttrykket

I tillegg er det viktig å sjekke lufttrykket i dekkene og gjerne øke det til noen prosent over normalnivået. Dette står ofte oppgitt samme sted som anbefalt standardtrykk, typisk på en lapp innenfor bensinlokket eller i dørkarmen foran.