Foto: Autofil
Foto: AutofilVis mer

Land Rover Freelander (1999)

Land Rover Freelander vinner skjønnhetskåringene i denne klassen. Men bak et pent ytre skjuler det seg mindre vellykkede sider…

Freelander kom på markedet allerede i 1997, og var den første ”utlendingen” som klarte å rokke ved japanernes kontroll over segmentet. Land Rover hadde begrensede ressurser, noe bilen bar preg av. Freelander var en salig blanding av veldig gode ideer, lynraskt utviklede løsninger – og komponenter som ble hentet ned fra de (heller tvilsomme) Rover/British Leyland-hyllene. Men det fungerte på et vis.

LES OGSÅ:

Store barnesykdommer i starten, men kvaliteten ble bedre. Freelander er mykt satt opp, krenger mye og føles rett og slett tungkjørt. Det siste må ullen styring og tungt girskift ta hovedansvaret for. Støynivået er godkjent, men motoren gir fra seg mye lyd når den presses. Firehjulstrekksystemet løftes av Land Rovers Hill Descent Control. Trykk inn en gul knapp og bilen holder konstant 9 km/t i utforbakke. Kjempesmart i terrenget!

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Interiør
Her er det ikke vanskelig å se at Land Rover kuttet utgiftssvinger under utviklingen. Plasten gir Lego-assosiasjoner. Setene er flate og korte i sitteputa, og bryterne (med dårlig kvalitetsfølelse) er slengt rundt litt her og der. Men pluss for mange praktiske oppbevaringsrom.

Oppsummering
Det store ankepunktet ved Freelander er utgifter. Kvaliteten er – for å si det på en hyggelig måte – ujevn. Noen eiere har et relativt problemfritt bilhold. Andre opplever nærmest en endeløs rekke av frustrasjoner. 1,8-literen sliter med den relativt tunge bilen. Det resulterer alt for ofte i motorhavari. Komplett servicehefte er et absolutt must. Men det er ingen garanti for at du ikke vil få ubehagelige overraskelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Egentlig er det ganske utrolig at Freelander har vært Europas mest solgte bil i denne klassen år etter år. Det er to årsaker til dette: Designet – og de ni bokstavene foran på panseret: L A N D R O V E R. Imaget er knallsterkt. Resten av bilen henger ikke med. Du kan gjøre gode bruktbilkjøp, men du må være forberedt på at bilholdet kan bli adskillig dyrere enn om du velger for eksempel japansk.

Foto: Autofil
Foto: Autofil
Foto: Autofil

Testresultat

Land Rover Freelander (1999)

Pent og passelig røft design

Kvalitetsmangler og dårlige kjøreegenskaper

Se alle våre tester