Lakkgaranti: Hva er det egentlig?

Hvor lang lakkgaranti tilbyr de ulike bilmerkene? Og hva dekker den? Vi gir deg svarene i dagens minikurs.

I dag tilbyr samtlige norske bilimportører - med ett unntak - 3 år lakkgaranti. Unntaket er Kia, som tilbyr 5 år lakkgaranti for modellen Ceed. Lakkgarantien følger bilen ved eierskifte, akkurat som nybilgarantien.

Noen få merker, deriblant Mercedes-Benz, har valgt å knytte en kjørelengde-begrensning til lakkgaranteien (100.000 km). De aller fleste importører praktiserer imidlertid fri kjørelengde.

Forutsetning: Produksjonsfeil

En lakkgaranti er ment å dekke lakkskader som oppstår som følge av produksjonsfeil ved bilfabrikken. Skader som oppstår som følge av steinsprut, normal slitasje, kjemisk nedfall, fugleavføring, parkeringsskader, hærverk og lignende dekkes altså ikke.

Det som imidlertid kan dekkes, er lakkblemmer, flassing, falming, fargeforskjeller og eventuell overflaterust som skyldes feil fra fabrikk og påviselig ikke stammer fra ytre påvirkninger.

Forutsetning hos noen: Årlig kontroll

FOTO: Audi
FOTO: Audi Vis mer


Det er imidlertid viktig å være klar over at en del bilimportører krever at bilen årlig må vises på et merkeverksted for at garantien skal gjelde. Hvis du er blant dem som utfører service ved et uavhengig verksted, er det derfor viktig å huske å kjøre innom merkeverkstedet før eller etter servicen er utført, slik at merkeverkstedet kan kontrollere lakkens tilstand. Det er imidlertid ikke alle importører som stiller et slikt kontroll-krav.

Forutsetning: Normalt vedlikehold

FOTO: BMW
FOTO: BMW Vis mer


Vær også klar over at samtlige importører forutsetter at bilen er "normalt" vedlikeholdt for at lakkgarantien skal gjelde. Hva som er normalt vedlikehold kan i utgangspunktet diskuteres og de fleste importører henviser derfor til anvisninger i instruksjonsboken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi forstår det imidlertid slik at de fleste importører legger vekt på om det er en årsakssammenheng inne i bildet. Det betyr at du vil få dekket åpenbare fabrikasjonsfeil selv om du skulle være blant dem som aldri har polert bilen din.

Hvis det derimot kan påvises av manglende rengjøring eller polering er en medvirkende årsak til lakkskaden, risikerer man at garantien bortfaller.

Forutsetning: Fagmessige reparasjoner

FOTO: Audi
FOTO: Audi Vis mer


Importørene forlanger også at alle skadereparasjoner må være utført i henhold til merkets prosedyrer. Hvis det kan påvises at et frittstående karosseriverksted ikke har fulgt disse prosedyrene, vil ikke lakkgarantien gjelde de karosseriplatene som har vært berørt av den aktuelle reparasjonen.

Din bil sannsynligvis dekket

Bortsett fra Kia Ceed, som altså selges med 5 år lakkgaranti, selges altså alle nye personbiler i Norge i dag med 3 år lakkgaranti.

Etter det vi kjenner til, er det flere år siden det ble solgt personbiler i Norge med mindre enn 3 år lakkgaranti. Hvis du eier en bruktbil som er under 3 år gammel, er det derfor overveiende sannsynlig at den fortsatt står under lakkgaranti.

Varebiler svakere garantert

FOTO: BMW
FOTO: BMW Vis mer


Vær oppmerksom på at vare- og lastebiler vanligvis har svakere lakkgaranti enn personbiler.

Har du oppdaget feil ved din lakk? Da bør du snarest mulig ta kontakt med nærmeste merkeverksted.

Følg med, snart følger vi opp dagens artikkel med en ny artikkel som tar for seg rustgarantien.

Kilder: Tore Lillemork, Bilimportørenes Landsforening - Per Gunnar Berg, Ford Motor Norge - Tor Arne Ballo og Kjell Vestland, Harald A. Møller (Audi, Skoda, Volkswagen) - Jan Ove Kårbø og Fred Banggren, Toyota Norge, Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

Relaterte artikler:

  • Rustgaranti: Hva er det egentlig?
  • Nybilgaranti: Full oversikt
  • DinSide Motors juveler