Lakk, lås og gummipakninger

Lakk, lås og lister trenger litt ekstra pleie før vinteren. Bilen din blir så mye greiere å ha med å gjøre både under de verste kuldeperiodene, og etter vinteren.

Ha alltid låsesprayen i lomma -i tilfelle låsen iser.
Ha alltid låsesprayen i lomma -i tilfelle låsen iser.Vis mer

Lakk

Bilens ytre bør rengjøres skikkelig før vinteren. Hos bilpleieforretninger kan du dyprense lakken. Dette gjøres ved hjelp av en spesialmaskin, som man bruker til å få opp all skitt som ligger godt gjemt inne i porene på lakken. Deretter bør du vokse bilen, og til slutt ha på en forsegler. Du kan lese mer om voksing av bil her. Forsegleren er et tyntflytende stoff som man legger på etter at man har polert. Forsegleren er hardere enn poleringsvoksen, og etter å ha gjennomført hele denne behandlingen, har bilen din fått en god beskyttelse mot vær, vind, og ikke minst salt, som brukes en god del på veiene våre vinterstid.

Smør inn gummilistene med silikon.
Smør inn gummilistene med silikon. Vis mer

Låsespray og silikon

Når du vasker bilen din om vinteren, er det viktig å rense alle låser og ha i låseolje. Slik kan du beskytte deg, i hvert fall i en viss grad, mot at låsene fryser og dermed stenger deg ute. Det er også lurt å ha en boks låsespray tilgjengelig i tilfelle låsen skulle slå seg vrang. Men husk altså å ha sprayen tilgjengelig, dvs. i lomma, og ikke inne i bilen - da er du jo like langt.
Når du har vasket bilen så ha gjerne på et beskyttende silikonlag på gummipakningene rundt dørene. Dette kan enten sprayes eller smøres på. Dette er viktig for at gummien ikke skal bli hard og sprekke.

Denne artikkelen ble sist publisert 20. desember 2000.