Kraftig overforbruk dokumentert

Et britisk nettsted går ut og konkluderer med at undervurdert forbruk koster bilistene 40 milliarder.

OVEROPTIMISTISK: Ifølge den svært omfattende undersøkelsen til britiske HonestJohn, er Lexus CT 200h langt fra å oppnå så gode forbrukstall i virkeligheten som det de oppgir. Bare Mercedes B-klasse får dårligere resultat. Foto: Lexus
OVEROPTIMISTISK: Ifølge den svært omfattende undersøkelsen til britiske HonestJohn, er Lexus CT 200h langt fra å oppnå så gode forbrukstall i virkeligheten som det de oppgir. Bare Mercedes B-klasse får dårligere resultat. Foto: Lexus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det britiske forbrukernettstedet HonestJohn.co.uk som fredag 11. januar avslørte det oppsiktsvekkende tallet de var kommet frem til: Forskjellen mellom de offisielle forbrukstallene bilprodusentene oppgir overfor kunder og myndigheter, og det personer som kjører bilene faktisk konstaterer, tilsvarer en merkostnad for bilistene på 4,45 milliarder pund. Omregnet til norske kroner snakker vi om cirka 40 milliarder kroner.

Koster oss tre milliarder

Tallene ovenfor er basert på britiske forhold. Hvis vi går ut fra at snittresultatet ville blitt omtrent det samme i Norge, vil det bety at differansen mellom oppgitt og faktisk forbruk for norske bilister beløper seg til over tre milliarder kroner i året.

Nybilkjøp: Statsbudsjettets vinnere og tapere

Målt av tusener av bilister

GODKJENT: HonestJohn-leserne konstaterer at de oppgitte forbrukstallene til Volvo V70 og XC70 faktisk stemmer ganske nøyaktig.
GODKJENT: HonestJohn-leserne konstaterer at de oppgitte forbrukstallene til Volvo V70 og XC70 faktisk stemmer ganske nøyaktig. Vis mer


Hva bygger så disse tallene på?

Jo, HonestJohn har foretatt en undersøkelse der de har samlet inn reelle forbrukstall fra over 30.000 bilister, fordelt på alle de viktige bilmerker og -modeller.

Så har de sammenlignet disse tallene med de forbrukstallene bilprodusentene oppgir. Det dreier om de offisielle tallene, målt etter den såkalte EU-syklusen - en laboratorietest bilprodusentene utfører, og som bare i begrenset grad reflekterer de reelle forholdene ute på veien.

0,52 i stedet for 0,38

For å ta et eksempel. I september 2010 annonserte Lexus et normforbruk på 0,38 liter per mil for sin nye kompakt-hybrid, CT 200h. Tallene fra HonestJohn.co.uk viser at eierne av denne bilen i snitt bare klarte å tilbakelegge 73 prosent av den oppgitte avstanden per gallon bensin - hvilket omregnet tilsvarer et overforbruk på 37 prosent. Tallet som ble konstatert ute i virkeligheten var altså 0,52 liter per mil.

Bilene som holder seg best i verdi

Norsk forbehold

En ting er at forbrukerne altså ikke får realistiske forbrukstall, og at forholdet mellom de ulike modellene heller ikke synes å være korrekt. I Norge kommer en faktor til inn i bildet. Det er de offisielle tallene som også brukes når det gjelder beregning av CO2-utslipp. Utslippet ligger til grunn ved typegodkjenning, og er en komponent i den norske engangsavgiften. Vi må derfor legge til grunn at avgiftene i mange tilfeller ville bli høyere dersom reelle "på veien"- utslippstall kunne brukes i kalkylene, med mindre avgiftssystemet blir endret.

Rangering

Uansett finner vi tallene fra den britiske studien interessante og mer om dem går det an å finne på nettstedet deres.

Nedenfor kan du se HonestJohns rangering per 11. januar i år, av de fem verstingene og av de fem som gjorde det best. Altså de som faktisk hadde lavere forbruk ifølge eiernes erfaringer, enn det som var oppgitt fra fabrikantens side.

De fem verste
RangeringModellrekkeKonstatert/oppgitt
1Mercedes B-klasse (2005 - 2012)+ 40,4 %
2Lexus CT 200h (2011 - )+ 37 %
3Range Rover Evoque (2011 - )+ 36,2 %
4Vauxhall (Opel hos oss) Astra stasjonsvogn+ 35,1 %
5Audi A1 (2010 - )+ 34,8 %


De fem beste
RangeringModellrekkeKonstatert/oppgitt
1Land Rover Defender (1984 - )- 5,1 %
2Toyota Celica (2000 - 2007)- 3,7 %
3Jaguar S-Type (1999 - 2007)- 3,5 %
4Nissan Micra (2003 - 2010)- 2,2 %
5Honda Civic Type R (2007 - 2012)- 2,1 %