Kraftig nedgang i antall russebilulykker

Nedgangen i antall trafikkulykker blant unge fortsetter å synke. Bare de siste årene har antallet nærmest blitt halvert.

<b>SIKRING:</b> Selvom det er påbudt med belte i både bussene og bilene er det vanskelig for veimyndighetene å kontrollere bruken.  Foto: NTB scanpix
SIKRING: Selvom det er påbudt med belte i både bussene og bilene er det vanskelig for veimyndighetene å kontrollere bruken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens vegvesens ungdomssatsning fungerer godt, også under russetiden viser tall fra forsikringsselskapet IF.

På begynnelsen av 2000-tallet var det i gjennomsnitt over 150 ulykker hvor enten russebil eller russebuss var involvert. Nå viser tendensen en klar nedgang. Det gleder Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Dette må du tenke på om du skal kjøpe russebil

- Det har over flere år vært en positiv utvikling blant unge i trafikken, forteller Avdelingsdirektør ved Trafikksikkerhet Guro Ranes i Statens i Statens vegvesen til Dinside.

- Statens vegvesen har også i mange år hatt en satsing mot russen, hvor vi har gjort ulike aktiviteter rundt om i landet og blant annet tilbudt sikkerhetssjekk av russebusser.

Rekordlave tall

De siste fem årene har gjennomsnittet sunket fra 150 ulykker til 110 ulykker under russetiden. I 2015 var tallet nede på 83. Det gleder kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

- Nedgangen de siste årene skyldes en kombinasjon av at russen selv har økt bevisstheten rundt tryggheten på kjøretøyer og at veimyndighetene har gjort et godt arbeid på området, ikke minst trafikkstasjonene, sier Clementz i en pressemelding.

Selv om russen de siste dagene har fått mye kritikk for oppførsel, virker det som at de oppfører seg relativt bra på veien.

- Det er sjelden uflaks som forårsaker ulykkene, men dårlige valg, fortsetter Ranes.

- Mange er sløve på å bruke bilbelte, samt at det gjerne er litt eldre biler. Da kan tekniske årsaker også være med på å forårsake ulykker. Det er ofte store og tunge kjøretøy med mange personer.

Til tross for lave ulykkestall har dessverre ikke feiringen gått unna uten ulykker.

Natt til torsdag 12 mai fikk politiet i Bergen melding om en ulykke hvor en russ hadde befunnet seg på taket til en russebuss. Idet bussen kjørte igjennom Arnanipatunnelen skal personen angivelig blitt truffet av noe i taket på tunnelen.

Russen ble kritisk skadet av ulykken, som foreløpig er den alvorligste i årets russetid.

LES OGSÅ: Sosialt press øker farten mot ulykken

Gir støtte til leie av sjåfør

I samarbeid med Personskadeforbundet LTN gir forsikringsselskapet If 1000 kroner til russ som ønsker å betale en sjåfør for å kjøre bussen deres to netter på valgfrie datoer i mai.

- Dette er et bidrag for å bevisstgjøre hvor viktig det er å stille med edru sjåfør på fest. Med ordningen får vi en anledning til å snakke trafikksikkerhet med russ, sier Clementz.

Vegvesenkampanje via Youtube

I forbindelse med kampanjen benytter Statens vegvesen nå kjente youtubere for å spre budskapet.

I videoene Dinside har sett brukes både artister og dataspill for å illustrere budskapet.

- Det er totalt drøyt 20 filmer som blir publisert på youtubernes egne kanaler, forteller Ingunn Haavi Finstad i Statens Vegvesen til Dinside.

- Vi bruker Youtube som et talerør for vårt budskap. Vi får budskapet ut i en form og tone som passer målgruppen, unge menn i alderen 18-24 år. Dette er en ny og spennende måte å jobbe på og en tilnærming vi mener er riktig ovenfor målgruppa.

Her står youtuberne selv for ide, innhold og produksjon da de får betalt for det.

- Vi betaler for filmene vi viser, så dette er såkalt sponset innhold, og merket deretter, avslutter Finstad.

Her kan du se hele videoen til Læx og Ludo: