Kraftig nedgang i antall bilbranner i Norge

Foreløpig 36,5 prosent færre branner.

<b>ELBIL FARLIGST:</b> Elbilene er de vanskeligste å slukke ifølge Magne Hopland ved Rogaland brann og redning. Foto: ELISABETH DALSEG
ELBIL FARLIGST: Elbilene er de vanskeligste å slukke ifølge Magne Hopland ved Rogaland brann og redning. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har det kun vært 177 utrykninger fra brannvesenet som følge av brann i personbiler. Til sammenligning har det vært et gjennomsnitt på rundt 727 branner i året, de siste fem årene.

Seksjonsleder i Rogaland brann og redning, Magne Hopland, forteller at det med nye biler også kommer nye utfordringer. Spesielt elbilene er vanskelige å slukke med tanke på batteri, mye plast og høy varme, understreker han.

- Vi har god dialog med produsenter, og har egne oppskrifter for nesten hver enkelt modell når det kommer til slukketeknikk.

LES OGSÅ: Veisaltet kan være brannbombe

Få brannslukningsapparater

Hopland forteller videre at det i hovedsak kun er yrkessjåfører som kjører med brannslukningsapparat i bilene. For andre bilister er det først og fremst viktig å tenke sikkerhet.

- Det viktigste er å komme seg ut og sørge for å stoppe eventuell trafikk som kan ta videre skade av brannen. Forsøk på å slukke en bilbrann, spesielt i en elbil, kan være farligere enn man tror med tanke på de giftige gassene.

LES OGSÅ: Tesla blir brannsikret

Avdelingsdirektør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Anne Rygh Pedersen, forteller at de foreløpig ikke har noen forklaring på nedgangen.

- Det blir bare gjetning, men en årsak kan være at bilparken er i ferd med å fornye seg

ÅrAntall personbil-brannerAv disse elbiler
2015(Til august) 1772
20146102
20136952
20126670
20117882


Vask motoren

Uansett om du eier en ny eller gammel bil er det i tillegg til det ytre, viktig å ta vare på det indre i bilen.

Teknisk sjef i If, Vidar Brustad, fortalte tidligere i år at en motorvask ikke er noe å utsette.

- Så lenge du passer på å dekke til elektriske komponenter og beholdere som har utlufting, sik som bremsevæskebeholderen, så går det bra å gjøre dette selv.

Pass på og ikke spyl direkte med høytrykkspyler på elektriske komponenter, ta deg tid til å bruke kost og vaskemiddel. Skyll av med vanlig hageslangetrykk.

LES OGSÅ: Veisaltet fra vinteren kan være en brannbombe