Kraftbombe: Audi A3 Clubsport Concept

I Norge er vi vant til å kjøre Audi A3 med 140 hestekrefter. Denne har nesten fire ganger så mye.

VISUELL: Med enkle midler, og i fargen Magnetic Blue, har A3 ClubSport fått et utseende som skiller den mer enn nok fra originalen. Foto: AUDI
VISUELL: Med enkle midler, og i fargen Magnetic Blue, har A3 ClubSport fått et utseende som skiller den mer enn nok fra originalen. Foto: AUDI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå viser Audi frem konseptbilen Audi A3 Clubsport Quattro, som skal være den heftigste A3 de noen gang har laget.

Bilen skal vises under det årlige treffet i Wörthersee i Østerrike, som går av stabelen de tre siste dagene i mai.

Test: Audi A3 Sportsedan

Gammel traver

Hele storheten i den nye Clubsport er å finne under panseret. Der sitter den kjente og kjære 2,5-literen, som Audi-entusiaster har trykket til sitt bryst i lange tider. Lenge har den femsylindrede motoren vært oppe til evaluering, og det er faktisk sagt fra Audi-hold at den dessverre er nødt til å avgå med døden på grunn av miljøhensyn. De klarte på et tidspunkt ikke å få den ren nok til at den fortsatt fikk være med i produktlinjen.

Men det er rart hva man får til med litt vilje og tankevirksomhet.

Etter litt modifiseringer har maskinen bare siden 2010 vunnet tittelen «International Engine of the Year» hele fire ganger. Til A3 Clubsport har Audi hentet mer ut av maskinen enn de har gjort på noen annen bil som er tiltenkt markedet.

525 hestekrefter er den nå i stand til å levere, en effekt som stammer fra et dreiemoment på hele 600 Nm. Kreftene fordeles videre gjennom en S-tronic-automatkasse. At bilen har fått firehjulsdrift er nesten en selvfølge, og tradisjonen tro i en Audi, så betyr det at quattro-navnet er med. Audi kunne forøvrig ikke være noe dårligere enn VW, som nylig har vist frem en Golf med 400 hk.

Dette kan settes opp i forskjellige programmer gjennom Audi Drive Select, alt etter hva slags kjørehumør du er i.

Se flere bilder:


Lynrask

I A3 Clubsport Quattro Concept, som er basert på en vanlig A3 sedan, får maskinen relativt enkle arbeidsvilkår. Egenvekten på bilen, inklusive motor, er rett over halvannet tonn. Mer spesifisert, 1.527 kilo. Ytelsene blir det med andre ord ingen ting å si noe på.

Sprinten til 100 km/t tar bare 3,6 sekunder, og toppfarten er 310 km/t. Det hadde faktisk vært en spennende opplevelse i en bil som Audi A3, men tro likevel ikke at dette er en helt vanlig A3.

Audi har lagt mye arbeid ned i det aerodynamiske, noe som synliggjøres i form av spoilere og andre detaljer som skal lede luften dit man ønsker den, i tillegg til å la luften bidra til bedre fotfeste. Spoiler, diffuserene og frontspoileren er av karbon, om ikke en nødvendighet, men like fullt både kledelig og lett.

Dersom du ser at det er noe spesielt med A3 Clubsport som du likevel ikke helt klarer å sette fingeren på, så se litt nærmere på hjulhusene. I likhet med på RS-modellene, så har Audi bygd ut hjulhusene for å få plass til større hjul og bredere sporvidde både foran og bak. I tillegg er det definitivt med på å gi bilen et heftigere uttrykk.

Bare nesten: Audi RS er testet

Bremsehjelp

Videre bakover er det karbonskjørt langs sidene, og når bilen har en Magnetic Blue-farge blir de sorte karbondetaljene godt synlige. Helt bakerst sitter det en diffusor hvor det stikker ut et ovalt eksosrør på hver side. Det mest interessante sitter likevel øverst på bagasjeromslokket.

Den aktive spoileren popper opp når du oppnår stor nok hastighet. I tillegg bruker Audi den som en brems når du bremser hardt ned i hastigheter over 250 km/t, på samme måte som fly bruker flapsen.

Nå er det ikke slik at spoileren i seg selv bremser nevneverdig, men den gir det ekstra marktrykket som skal til på bakhjulene til at de kan få tildelt ytterligere bremsekraft. ESP-systemet er programmert til dette, og Audi sier funksjonen reduserer bremselengden med rundt 12 meter, uten dessverre å si fra hvilken hastighet.

Bilen måler 4,49 meter i lengde, 1,86 meter i bredde, og den er 1,38 meter høy, og den er senket 10 millimeter i forhold til en ordinær A3 Sportssedan. Effektforholdet er 2,9 kilo per hestekraft, og den har originalt 21-toms hjul å rulle rundt på.

Er du i området rundt Wörtersee i slutten av mai kan det være verdt en tur innom det legendariske treffet der. Da får du også se A3 Clubsport med egne øyne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer