Koreansk kollisjons-katastrofe

Sist gang var det Chevrolet Matiz som gjorde det dårligst hos Euro NCAP. Denne gangen er det Chevrolet Aveo og Kia Cerato som får juling i kollisjonstest.

Alfa Romeo 159: 5 stjerner Vis mer


De fire koreanske bilprodusentene Chevrolet (tidligere Daewoo), Hyundai, Kia og Ssangyong er på fremmarsj både i USA og Europa. Gode priser kombinert med stadig lekrere og mer markedstilpassede modeller har vært blant koreanernes trumfkort.

Imidlertid dukker det jevnlig opp eksempler på at koreanske bilprodusenter åpenbart satser større ressurser på design, interiør og motorer enn på sikkerhet. Mens europeiske og japanske konkurrenter stadig hyppigere oppnår fem stjerner hos Euro NCAP, er det ennå ikke en eneste koreansk modell som har klart det samme.

Mange svake resultater

Suzuki SX4: 4 stjerner Vis mer


I rettferdighetens navn skal det understrekes at ikke alle koreanske modeller slaktes av Euro NCAP. For eksempel har både Hyundai Getz, Hyundai Santa Fe og Kia Rio oppnådd fire stjerner.

Men dessverre finnes det også mange eksempler på det motsatte. For eksempel måtte Kia Carnival ta til takke med 2 stjerner da bilen ble testet i 2003. Og i november i fjor kunne vi fortelle at Chevrolet Matiz måtte ta til takke med 2,5 stjerner. Og nå viser det seg nok en gang at koreanske modeller skiller seg ut med negative resultater. Denne gangen er det nykommerne Chevrolet Aveo og Kia Cerato som for unngjelde.

Skandaløst dårlig

Chevrolet Aveo: 1,5 stjerner Vis mer


Kompaktklassebilen Chevrolet Aveo oppnådde kun 3 av 16 oppnåelige poeng i frontkollisjonstesten, noe som er skandaløst svakt. Euro NCAP begrunner den lave poengsummen med uakseptabel høy risiko for at føreren skal rammes av livstruende brystskader.

Sidekollisjonstesten gikk imidlertid svært godt, og Aveo oppnådde 18 poeng, noe som sammen med ett beltevarsler-poeng totalt skulle gi 21 poeng og 3 stjerner.

Euro NCAP krever imidlertid minimum 5 poeng i hver av de to testene (front- og sidekollisjonstestene) for å tildele 3 stjerner. Dermed rykket Aveo ned til 2 himmellegemer. I tillegg mener Euro NCAP at farene for livstruende skader er så overhengende at de valgte å sette en strek gjennom den ene stjernen. Aveo ender derfor opp med skandaløse 1,5 stjerner.

Chevrolet Kalos enda farligere?

Kia Cerato: 3 stjerner Vis mer


Den norske Chevrolet-importøren kan fortelle at Aveo, som er en liten sedan, ikke vil bli tatt inn til Norge. De elendige resultatene har likevel relevans for norske bilkunder. Aveo er nemlig basert på kombikupeen Chevrolet Kalos, som selges her i landet. Ifølge Euro NCAP skal Chevrolet/Daewoo ha opplyst at Aveo har fått oppgradert sikkerhet sammenlignet med Kalos. Hvis dette er riktig, betyr det at Kalos, som aldri er testet hos Euro NCAP, er enda mindre sikker enn Aveo.

Såvidt 3 stjerner Cerato

"Landsmann" Kia Cerato, som også er en kompaktklassebil, gjorde det noe bedre og oppnådde 10 poeng i frontkollisjonstesten. Men med bare 8 poeng i sidekollisjonstesten var Kia snublende nær å ende opp med 2 stjerner. Kravet for 2 stjerner er 17 poeng. Det skal imidlertid nevnes at Kia ikke tok seg råd til å gjennomføre den såkalte stolpetesten, noe som i beste fall kunne ha gitt ytterligere 2 poeng.

4 stjerner til Tucson

Hyundai Tucson: 4 stjerner Vis mer


Den tredje koreaneren, Hyundai Tucson, gjorde det imidlertid godt og oppnådde full pott, 18 poeng, i sidekollisjonstesten. Frontkollisjonstesten gikk ikke like bra, men Tucson endte til slutt opp med 29 poeng og 4 komfortable stjerner. Fordi Tucson er nærmest identisk med Kia Sportage, betyr dette indirekte at også Sportage er en relativt sikker bil.

Suzuki SX4 oppnådde samme poengsum, 29 poeng, mens europeerne Peugeot 207 og Alfa Romeo 159 sikret seg henholdsvis 35 og 34 poeng. Begge kan dermed skilte med 5 Euro NCAP-stjerner.

Brukbar barnebeskyttelse

Alle de seks bilene som ble testet denne gangen gjorde det brukbart i barne-beskyttelsestesten. De to europeerne sikret seg 4 av 5 oppnåelige stjerner, mens samtlige asiater fikk 3.

Aggresiv front-design

Peugeot 207: 5 stjerner Vis mer


I påkjørseltesten derimot, gikk det oppsiktsvekkende dårlig med tre av bilene. Hyundai Tucson klarte ikke å oppnå mer enn 4 av 36 oppnåelige poeng, noe som betyr at bilen er usedvanlig aggressiv mot fotgjengere. Men også Kia Cerato og Alfa Romeo 159 gjorde det svakt, og måtte nøye seg med 1 stjerne hver. Chevrolet Aveo, Peugeot 207 og Suzuki SX4 fikk alle 3 av 4 oppnåelige stjerner.

Fullstendige resultater fra den siste testrunden finner du her:

  • Kollisjonstesten
  • Barnebeskyttelse
  • Påkjørseltesten
  • Du finner mer informasjon om testprosedyrer og poengtildeling her.
  • Store bilder av de testede bilene finner du her.
  • Full oversikt over samtlige biler som er testet finner du her.