Konklusjon og konkurrenter

Hyundai har skutt blink med sin nye Sonata, som har blitt en komfortabel og stødig storbil til en rimelig penge. Men konkurrenter har den mer enn nok av...

På mange måter stiller Hyundai Sonata 2.0 GLS og Chrylser Stratus 2.0 Business på lik linje. (Vi testet Chrysler Stratus en uke tidligere, testen kan du lese her. Bilene er omlag like store, og koster rett under 250.000 kroner.

Felles for Stratus og Sonata er dessuten at begge to har dårlig bagasjeplass sammenlignet med andre storbiler på omtrent lik lengde, og dessuten mangler de en god del på status-siden for å ta opp konkurransen med Opel Omega, Toyota Camry, Nissan Maxima og andre storbiler i 470+ cm-klassen.

Derfor er det mer naturlig å sammenligne de to med biler i mellomklassen, så som Opel Vectra, Nissan Primera, Ford Mondeo og Toyota Avensis -- for å nevne noen.

Solid utfordrer

Og sammenlignet med flesteparten av disse bilene, står Sonata seg godt. Det viktigste er at Hyundai har greid å "bygge inn" en solid porsjon storbilfølelse i Sonata -- selv om den altså ikke er en storbil -- til det er plassen for liten.

Men komforten er svært god, bilen virker tung og solid, og har en fjæringskomfort som få av mellomklassebilene i samme prisklasse kan vise til.

Mangler lite

Også med hensyn til utstyr er ikke Sonata å regne som en storbil. Vi har større forventninger til en storbils utstyrsnivå enn det Sonata kan innfri. Da tenker vi i første rekke på at 5 hodestøtter samt en eller annen form for elektronisk antispinnkontroll burde ha vært standard, men antispinnkontroll kan altså leveres som tilleggsutstyr for skarve 2.500 kroner; kundene får velge selv dersom de har behov for slikt utstyr, mener Hyundai-folket.

Men da ville prislappen sannsynigvis ha krøpet over 250.000 kroner, og en lang rekke potensielle kjøpere ville nok ha falt av lasset. Behøver du ikke å forholde deg til en slik skattegrense, vil vi anbefale å legge antispinnkontroll til utstyrslisten.

Spartansk utfordrer?

Selv om Sonata fortsatt er for spartansk utstyrt til å tilfredsstille storbilkundene, må vi i alle fall slå fast at Hyundai har tatt et langt steg frem med Sonata. Bilen vekker oppmerksomhet, har sjarm, og en storbilfølelse som er konkurrentene verdig. Det lover godt for fremtidige modeller fra den koranske bilprodusenten!