Konklusjon og konkurrenter

Vårt testeksemplar hadde integrert radio med CD-spiller (4.000) og elektronisk klimaanlegg (6.000). Uten dette utstyret koster en Ford Galaxy Trend 1.9 TDI 388.600 kroner.

Konklusjon og konkurrenter
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Flerbruksbiller, på "utenlandsk" ofte kalt MPV'er (Multi Purpose Vehicle), har økt i popularitet, og mange bilfabrikanter tilbyr derfor biler i denne nisjen. La oss først ta en titt på de mest åpenbare konkurrentene.

Volkswagen Sharan/Seat Alhambra

Disse bilene er som nevnt i svært nær slekt med Galaxy og har stort sett identiske mål. Begge er tilgjengelige med den samme 1,9-liters turbodieselmotoren som sitter i Galaxy.

Volkswagen Sharan Comfortline 1.9 TDI har omtrent det samme utstyrsnivået som Galaxy Trend, og koster 388.280 kroner. Det er med andre ord ikke enkelt å velge om du bør satse på Galaxy eller Sharan. Det kan imidlertid nevnes at Sharan har elektriske vinduer bak og tre års lakkgaranti. Galaxy mangler førstnevnte og har kun ett års lakkgaranti. På den annen side har Galaxy elektronisk stabilitetsprogram (ESP) tåkelys og integrerte lyktespylere som standardutstyr, noe Sharan mangler.

Rimelig Alhambra

Seat Alhambra SXE 1.9 TDI Stella koster 367.000 kroner og er dermed drøye 20.000 kroner billigere enn Galaxy og Sharan. Alhambra har altså den samme kraftige motoren som Galaxy og er også utstyrt med sekstrinns girkasse. I likhet med Galaxy Trend kommer Alhambra Stella med både fjernstyrt sentrallås, elektronisk stabilitetsprogram (ESP) og fire kollisjonsputer. Bilen mangler elektrisk justerbare og oppvarmede speil. Til tross for sistnevnte må Alhambra betegnes som et svært interessant alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Citroën Evasion/Peugeot 806

Også disse to franskmennene er bygd over samme lest. Begge er 445 centimeter lange og dermed 19 centimeter kortere enn Galaxy. Maksimalt bagasjeromsvolum er 2.100 liter, mot Galaxy-lasterommets 2.610 liter. Begge kommer med en toliters turbodieselmotor som yter 110 hestekrefter og 250 Nm ved 1.750 o/min. Motoren er altså ikke like råsterk som Galaxy-motoren.

Citroën Evasion 2.0 HDI SX koster 382.500 kroner, mens Peugeot 806 2.0 HDI ST DT er noe dyrere, 386.800 kroner.

Chrysler Voyager

Den eneste amerikaneren i dette selskapet er Chrysler Voyager, som måler 473 centimeter. Det finnes en lang utgave av bilen, Grand Voyager, som kommer med en 2,5 liters turbodieselmotor, men den vanlige Voyager kommer kun med bensinmotorer. Chrysler Voyager 2,0 SE Lux koster 384.900 kroner og har en bensinmotor på to liter under panseret. Denne yter 133 hestekrefter, og 178 Nm ved 4.800 o/min. Voyager har kun to kollisjonsputer, men har til gjengjeld klimaanlegg som standardutstyr.

Mazda MPV

Japanske Mazda MPV er hele 475 centimeter lang og har også sju sitteplasser. Heller ikke MPV er tilgjengelig med dieselmotor, og bilen kommer kun med en toliters bensinmotor. Denne yter 122 hk, og 175 Nm ved 3.800 o/min. Mazda MPV 2.0 Exclusive har omtrent samme utstyrsnivå som Galaxy Trend og koster 359.900 kroner.

Mitsubishi Space Wagon

Den eneste utgaven av Space Wagon som kommer med dieselmotor heter Space Wagon 2.0 GLX TD. Bilen koster kun 312.700 kroner og er dermed den billigste i dette selskapet. Space Wagon er 450 centimeter lang. Bilen mangler klimaanlegg og har kun to kollisjonsputer. Men bilen har elektriske vindusheiser både foran og bak og fem års garanti.

Galaxy vs. Konkurrentene

Oppgraderingen av Galaxy/Sharan var påkrevet og etter vår mening vellykket. Vi forventer et minimum av luksus fra en bil som koster 388.600 kroner, ikke bare god plass. Snevet av ekslusivitet fant vi i form av god komfort og detaljer i børstet aluminium i interiøret.

Om det er nok til å forsvare prislappen får du selv vurdere. Vår vurdering er at denne typen MPV'er antagelig egner seg bedre som et litt ekslusivt transportmiddel på hoteller, som drosje eller i firma med representasjonsbehov, enn som pakkesel for den aktive familien.

Les mer om Galaxy i artikkelen "Utstyr og ytelser"