Konklusjon og konkurrenter

Som tidligere nevnt er det populært å bygge flerbruksbiler på kompaktbil-plattformer. Honda Stream er en av dem som i stor grad beholder donor-kjøretøyets gode kjøreegenskaper. I tillegg er det få konkurrenter som kan tilby like mange seter.

Konklusjon og konkurrenter
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hvis lengde er viktigste parameter i størrelsesvurderingen, er Honda Stream klassens største. Den er 22 centimeter lengre enn Daewoo Tacuma, som er den nest lengste av de konkurrentene vi har sett nærmere på.

Den tydeligste konkurrenten til Honda Stream er syvseteren Opel Zafira. De andre konkurrentene er femsetere.

Testbilen var utstyrt med ekstrautstyr for 11.433 kroner: aluminiumsfelger (6.894 kroner), armlene til førerstol (1.544 kroner) og radio/cd (2.995 kroner).

Opel Zafira 1.8 Elegance

Like mange hestekrefter, men en annerledes motorkarakteristikk vil nok gjøre at Zafiraen føles som en sterkere bil. 1,8-literen i Zafira har 16 Nm mer i dreimoment enn Honda Stream å rutte med, og de totalt 170 Nm er tilgjengelige allerede fra 3.100 o/min. I Stream viser turtelleren hele 4.800 o/min ved maksimalt dreimoment på 154 Nm.

På samme måte som Stream mangler Zafira trepunktssikkerhetsele i midtre plass i baksetet, og er mer riktig å betegne som seksseter.

Zafira er oppgitt å ha 575 liters bagasjerom, som er betydlig større enn det i Stream på 435 liter. Utstyrsnivået i Zafira er høyere, med aluminiumsfelger, antispinn, tåkelys og lengdejusterbart ratt. Zafira koster 17.500 kroner mer enn Stream.

Vi har testet Opel Zafira med større motor, testen kan du lese her, og den fikk ros for gode kjøreegenskaper. Opel, som Honda, gir en nybilgaranti på 3 år/100.000 kilometer.

Nissan Tino 1,8 Ambience

Tino er en kortere bil enn Stream, og er enn femseter. Den koster 7.900 kroner mer, og er har omtrent det samme utstyret som i Honda Stream.

Den største forskjellen disse bilene imellom, er at Tino bedre fyller rollen som flyttebil, fordi baksetene kan taes helt ut. Det gir et mye større bagasjerom enn i Hondaen, der setene opptar ganske mye av bagasjerommet selv om de er nedfelt.

I Tino yter 1,8 literen 114 hestekrefter, og testen vår kan du lese her. Også Nissan gir en 3 års garanti på sine nye biler.

Renault Scenic 1,6

Oppfinneren av denne biltypen heter Renault, og Scenic er selve ur-flerbruksbilen. Den har mer utstyr enn Stream, med aluminiumsfelger, tåkelys og soltak som standard. Prisen er 243.000 kroner, 22.000 kroner rimeligere enn Honda Stream.

En av grunnene til den lavere prisen er at motoren kun yter 110 hestekrefter, men bilene er allikevel ganske like på sprinten – 0.1 sekund mangler Scenic for å være like rask som Stream som bruker 11 sekunder fra 0-100 km/t.

Renault gir 3 år nybilgaranti, og vår test av Scenic med en litt sterkere motor kan du lese her.

Citroen Xsara Picasso 1,8

For 237.500 kroner får du en fransk flerbruksbil med svakere motor, 117 hestekrefter, men som er litt kvikkere. Den er litt magrere utstyrt enn Honda Stream, den mangler for eksempel klimaanlegg (10.100 kroner), elektriske vinduer bak og merkelig nok lyktspylere som er helt nødvendig i Norge.

Xsara Picasso har et stort bagasjerom på 550 liter, som er større enn i Stream selv om man ikke bruker bakre seterad. Vår test av bilen, med en mindre motor, kan du lese her. Også Citroen har 3 års nybilgaranti.

Og de andre

Chrysler PT Cruiser Classic, Daewoo Tacuma 1,8 SE, Mazda Premacy og Mitsubishi Space Star 1,8 er alle biler som kan være verdt en titt hvis du er på biljakt i dette segmentet.