Konklusjon og konkurrenter

Billigste Smart kan konkurrere på pris. Vår testbil med mellomstor motor og en del utstyr kan ikke det, men den er fortsatt attraktiv.

Konklusjon og konkurrenter


Mye av attraktiviteten består i utseendet, men heldigvis følges designen opp av en praktisk og velkjørende hverdagsbil. I småbilklassen vil Smart Fourfour kunne hevde seg mot de aller fleste.

Starter gunstig

Billigste Forfour koster 159.000 kroner (tresylindret 1,1-liter, 75 hk). Det er billig med tanke på at fornuft, og i småbilklassen vanskelig tilgjengelig utstyr, som ESP er standardutstyr. Det er også klimaanlegg. Eneste bilen i klassen med samme utstyr tilgjengelig er Volkswagen Polo 1,2 Comfortline som er over 20.000 kroner dyrere med en svakere tresylindret motor på 65 hestekrefter.

Mye bil

Vår testbil var en 1,3-liter med utstyrsnivå Passion, 190.000 kroner, og med skinninteriør og litt oppgradering av musikkanlegget samt soltak stiger prisen med litt over 20.000 kroner. Vi ville nok heller brukt penger på pakker som sørger for lyktspylere og, elektrisk innstillbare og oppvarmede speil. Denne pakken innholder også elektriske vinduer bak, en smart midtkonsoll, regnsensor og korsryggstøtte i førersetet. Til sammen blir det en ekstraregning på 6.000 kroner, det vil si at du kan få en relativt komplett småbil for rett under 200.000 kroner.

Tilbudet

Det er først og fremst Mitsubishi Colt og Honda Jazz som tilbyr noe liknende Smart Forfour. Også Nissan Micra melder seg på med sitt skinnegående baksete som en fleksibel småbil.

Mitsubishi Colt 1.3 Invite Cool koster fra 180.000 kroner med samme motor som i Smart og klimaanlegg. Det vil si 10.000 kroner mindre enn Smart 1.3 Passion. Colten mangler både lettmetalfelger og ESP i forhold til ForFour.

Honda Jazz 1.4 LS koster 181.000 kroner med en 1,3-liter som yter 83 hestekrefter. Jazzen har etter en nylig facelift fått elektronisk styrt klimaanlegg som standard, men mangler som Colten både lettmetallfelger og ESP.

En ganske velutstyrt Micra 1.2 Tekna koster 178.000 kroner med klimaanlegg, og også den savner ESP og lettmetallfelger. Micra er tatt med i denne oversikten fordi det er en fleksibel småbil.

Konklusjon

Konklusjon og konkurrenter


Smart Forfour er ikke billig i dette selskapet, og den er sammen med Micra den minste av bilene vi har sett nærmere på her. Colt og Jazz vil tilby mer plass for omtrent den samme investeringen, og er du ute etter å få maksimalt med plass er de ett bedre valg.

Vi mener at ESP som standardutstyr er så bra og fornuftig at selv større prisforskjeller enn det som viser seg hadde vært akseptabelt. Vi mener også at Micraen ikke er prisgunstig nok i denne sammenlikningen.

Som en nykommer i småbilklassen går Smart Forfour rett opp i toppsjiktet, og den morsomme utformingen og de helhetlige og trygge kjøreegenskapene gjør at vi ikke har noen problemer med å anbefale bilen.

Store bilder av Smart Forfour

Her finner du mer Smart-stoff:

  • Tester
  • Nyheter