Konklusjon og konkurrenter

Mercedes B-klasse er en høyreist og rommelig kompaktklassebil slik som Golf Plus, og ingen fleksibil. Man må dermed vurdere hvilke behov man har og hvor merkefiksert man er, for dette er riktignok en svært god kompaktbil, men prisen er i høyeste grad deretter.


Mercedes-Benz B 200 koster i utgangspunktet 348.400 kroner. Testbilen var svært velutstyrt og hadde foruten Autotronic trinnløs automatkasse også sportspakke med dertil hørende understell, hjul, ratt og sportsseter. Av annet som dro totalprisen på testeksemplaret opp til over 460.000 kroner kan nevnes panoramasoltak i lameller, Comand-informasjons- og navigasjonssystem, oppgradert lydanlegg og en god del mer. Vi regner med at det vil være uaktuelt for de fleste med en så luksuriøst spesifisert modell av denne typen og baserer oss på de cirka 350.000 kronene "basis"- B 200 koster.


Ensom premium

Ser vi etter konkurranse fra premium-merkene leter vi foreløpig forgjeves. Nærmest kommer Audi A3, men den er i utførelse av den klassiske kompaktklasse-typen. En Audi A3 Sportback 2,0 FSI på 150 hester har mer å by på på den dynamiske siden men mindre på den praktiske. Til 332.600 kroner koster den så og si 16.000 kroner mindre enn B 200.

50.000 kroner mer

Ser vi på de bilene vi har utnevnt til konkurrenter ved tidligere anledninger beløper pristillegget for å skaffe seg Mercedes-stjernen til jevnt over 50.000 kroner. Vi nevner i første rekke VW Golf Plus (en 150 hesters 2,0 FSI kommer på 298.000 kroner). Ford Focus C-Max er også tilgjengelig med en toliters motor som yter 145 hester. I utførelse Trend koster den 300.400 kroner. Renault Scénic fås bare i den mest velutstyrte utgaven Privilège hvis man vil ha en toliters motor (136 hestekrefter) og koster da - med blant annet skinninteriør - 333.000 kroner. Ser man på fleksibiler som VW Touran, Mazda 5 eller Toyota Verso er prisforskjellene mindre skrikende, men disse bilene er overlegne når det gjelder fleksible og praktiske løsninger.

B-klasse generelt, og B 200 spesielt, fremstår som et meget bra produkt; en fortolkning av familiebilbegrepet som er et ypperlig kompromiss mellom det minibuss-aktige og personbilen. Men Mercedes har ikke tatt skrittet fullt ut når det gjelder fleksibilitet, og som ensom premium-aktør blir prisen for stiv i forhold til konkurrentene.

Pris og spesifikasjoner finner du her.

Store bilder finner du her.

Vi har tidligere omtalt plass og komfort her.