Konklusjon og konkurrenter

Strengt tatt finnes det ikke eneste direkte konkurrent, men det finnes i hvert fall en luksusbil til som kan gjøre den samme nytten.


Totalt sett er R 320 en fantastisk bil for den som trenger mye plass, luksus, effekt og fremkommelighet. Det er så mye av alt at selv den mest kresne burde bli fornøyd. Det eneste blir problemet for mulige kunder er prisen. R 320 4matic i lang utførelse starter på drøyt 906.000 kroner. Testbilen kostet over 1,1 million kroner.

Alene?

R 320 befinner seg i en klasse for seg selv. Dette er helt nytt, og likhet med CLS er det vanskelig å finne tilsvarende biler. Den bilen som ligger nærmest R320 i både pris og størrelse er Audi Q7. Dette er en av de store nyhetene i år, og den er utstyrt med sekssylindret dieselmotor og stor bakkeklaring. Q7 har 233 hestekrefter og 500 newtonmeter, 7-seter (hvorav tre på andre som vi savnet i R-klassen). Dette ligner veldig på testbilen selv om R-klasse verken er en SUV, stasjonsvogn eller flerbruksbil. Q7 er 5,08 meter lang og er dermed også størrelsesmessig på linje med R-klasse på godt og vondt. Prisen på Audi Q7 3.0 Tdi starter på 846.700 kroner.

Vi skal ikke erte dere for mye, men hvis man strekker strikken langt skal det sies at en SsangYong Rodius SV 270 har mange lignende egenskaper også. Den har hele 7 seter, kraftig femsylindret Mercedes dieselmotor og firehjulsdrift. Hvis man kan leve med et noe snodig utseende, sparer man mye penger med å velge den.

Mer om konkurrenter for R-klassen i bilens hjemmemarked, USA, finner du her.

Konklusjon

R320 er egentlig en utrolig flott bil, og vi er litt enige i at det er et nytt konsept. I Europa har den få konkurrenter, og hvis det er noe marked for en slik luksuriøs bil her, vil den mest sannsynlig selge godt. I resten av Europa koster en slik bil betydelig mindre enn i Norge, og i Sverige synes for eksempel politikerne at 560.000 svenske kroner er nok for en lang R320. Her hjemme blir det fort en million kroner ut av konto, og det synd siden dette er en bil vi gjerne skulle kjøpt. Den er mer enn nok SUV for vårt daglige behov, den har mer enn nok plass, mer enn nok seter og mer enn nok krefter og fremkommelighet.

Store bilder av Mercedes R-klasse finner du her.
Tekniske data for Mercedes R-klasse finner du her.

Alt om R-klasse varebil finner du her.

Her finner du mer Mercedes-Benz-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder