Konklusjon og konkurrenter

Magentis er en behagelig bil å kjøre, byr på uvanlig god plass og har et bra utstyrsnivå. Prisen på 339.900 kroner virker kanskje ikke rørende billig når man ser på noen av de mest åpenbare, veletablerte konkurrentene. Med tilsvarende utstyr blir imidlertid disse overveiende en god del dyrere.

Konklusjon og konkurrenter


Når vi ser på pris og utstyrsnivå fremstår Kia Magentis 2,0 EX som temmelig konkurransedyktig. For de 340.000 kronene får man blant annet automatgir, skinnseter som dessuten er elektrisk justerbare på fører- (8-veis) og passasjer (4-veis) -siden. Vindusviskere med varme, regnsensor, tåkelys foran og elektrisk justerbare og oppvarmede sidespeil er også standard. Kjørecomputer og automatisk klimaanlegg følger også med. Derimot trekker det ned at stereoanlegg ikke engang er tilgjengelig her i landet som fabrikkmontert ekstrautstyr - det må ettermonteres av importør/forhandler. Likeledes burde lyktespylere vært med på utstyrslisten i vinterlandet Norge. Automatgir er bra men girvalgssperre er et viktig sikkerhetsutstyr som ikke følger med.

Mellomklassesedaner

Konklusjon og konkurrenter


Vi lar oss ikke forføre av ideen at sedanen skal konkurrere mot stasjonsvognene - sistnevnte har sine fordeler (plass til høyt lastegods) og ulemper (resonans og økt lastveksel). Hadde Magentis vært tilgjengelig også som stasjonsvogn mistenker vi at temaet ikke ville blitt berørt for sedanens vedkommende. Bilen har da også mer direkte konkurrenter i sedanversjonene av Ford Mondeo, VW Passat, Toyota Avensis, Opel Vectra og Peugeot 407 - for å nevne noen. Også Honda Accord og Subaru Legacy finnes i sammenlignbare versjoner. Alle disse finnes med omtrent tilsvarende motorytelser og automatgir. Da ligger, i forhold til Magentis, prisnivået i utgangspunktet på minimum samme nivå og gjerne 10- 20.000 kroner mer. Korrigert for utstyrsnivå blir de europeiske og japanske konkurrentene jevnt over 20 til 50.000 kroner dyrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fetter Sonata

Konklusjon og konkurrenter


Vi minner om at Hyundai og Kia er to merker av samme konsern siden Hyundai kjøpte Kia for cirka syv år siden. Sonata og Magentis er utviklet på samme plattform og har en del til felles selv om de også er differensierte på mange punkter. Vi har tidligere testet nye Hyundai Sonata, dengang utstyrt med en lite relevant 2,4-liters bensinmotor. De to bilene har som nevnt mye til felles og kommer nå med bortimot samme motoren og til samme pris. Sonata er litt fastere i oppsettet mens Magentis fremstor som noe mer komfortabel. Sonata har også noe mer bagasjeplass. Korrigert for utstyrsnivå er prisnivået omtrent det samme.

En modell man ikke ofte tenker på men som muligens er mest direkte konkurrent nest etter Hyundai Sonata kommer fra Tsjekkia.

Skoda Superb 150 hk aut: Kr. 333.900

Skoda Octavias storebror posisjoneres på samme måte som Kia Magentis, og er enda større. Den er også en rendyrket sedan, og også klart komfort-orientert. Også med oppgradering til Magentis' utstyrsnivå fremstår Superb som et sterkt alternativ - med VW-konsernet i ryggen. 334.000 kroner koster Superb med 1,8 T-motoren på 150 hester. Det er uten skinninteriør og elektrisk justerbare seter men med stereoanlegg, lyktespylere og bedre seter. Og plassen i baksetet er om mulig enda bedre.

Mye bra her

Konklusjon og konkurrenter


Med denne nye generasjonen Magentis er det ingen tvil om at Kia har tatt nok et stort skritt i riktig retning, og bygger jevnt å trutt opp et godt rykte i markedet. Tatt i betraktning de ovenstående observasjoner ville vi allikevel nølt med å velge denne bilen til denne prisen - i stor grad på grunn av risikoen for verditap ved videresalg. Jo lenger man beholder en bil, jo mindre blir imidlertid problemet og kanskje problemet opphører å eksistere etter hvert som merket blir mer og mer etablert?

Til slutt: Det hadde vært bra for Kia også å kunne tilby en stasjonsvognsutgave. Og vi mistenker at den nye, momentsterke, toliters dieselmotoren passer enda bedre til denne landeveiscruiseren. Men det kan vi komme tilbake til...

Pris og spesifikasjoner finner du her.

Store bilder finner du her.

Her finner du mer Kia-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder